Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päästökauppakompensaatio olisi piristysruiske Suomelle

Mielipide
 
Timo Jaatinen Petri Vanhala

Suomen taloudellinen tilanne on erittäin heikko. Jotta pystymme pitämään hyvinvointivaltion jaloillaan ja jopa vahvistamaan sitä, vientiteollisuuden kilpailukykyä on parannettava kaikin keinoin. Metsäteollisuuden tuotteista 90 prosenttia menee vientiin – Suomen tärkeimmistä vientituotteista neljä kymmenestä on metsäteollisuuden tuotteita. Alalla on edelleen suuri merkitys suomalaiselle kansantaloudelle.

Metsäteollisuus toimii globaaleilla markkinoilla ja tuotanto tehdään siellä, missä se on kustannustehokkainta. Maamme päätöksenteon tulisi olla pitkäjänteistä ja selkeää, jotta toimintaympäristö pysyy yritysten kannalta houkuttelevana kilpailijamaihimme verrattuna.

Metsäteollisuudelle on vuosien mittaan langennut yhä useampia kustannusrasitteita kotimaasta ja EU:sta. EU:n ilmastopolitiikan työkaluksi luotu päästökauppa on hyvä esimerkki vientiteollisuuden sääntelystä.

EU:ssa käytössä oleva päästökauppa aiheuttaa jo itsessään kustannuksia teollisuudelle. Se myös nostaa epäsuorasti sähkön markkinahintaa, mikä lisää kaikkien sähkön käyttäjien kustannuksia.

Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että teollinen tuotanto ohjautuu EU:n ulkopuolisiin maihin, joissa tuotannosta voi aiheutua vielä enemmän päästöjä. Jos päästökauppa olisi maailmanlaajuinen mekanismi, olisi kilpailutilanne kaikille sama.

Eurooppaan iskenyt matalasuhdanne ja uusiutuvan energian tuet ovat johtaneet kasvihuonekaasujen ennakoitua nopeampaan laskuun. Tämän seurauksena päästöoikeuksilla on ollut vähemmän kysyntää markkinoilla ja päästöoikeuden hinta on pysynyt maltillisena.

Komission näkemyksen mukaan päästöoikeuden hinta on liian matala. Se esittää ratkaisuksi mekanismia, jonka avulla hinta saadaan manipuloitua korkeammalle. Mekanismin käyttöönotto nostaa teollisuuden kustannuksia, heikentää kilpailukykyä ja jarruttaa investointeja. Ehdotuksella ei ole kuitenkaan vaikutusta EU:n ilmastotavoitteeseen.

EU on kehittänyt mahdollisuuden kompensaatioon, joka korvaa yrityksille päästökaupasta aiheutuvaa sähkön hinnan nousua. Kompensaation myöntämisen edellytykset ja laskentasäännöt ovat siis olemassa, mutta sen käyttöönotosta päättää kukin jäsenmaa itse. Kompensaatio on jo käytössä muun muassa Saksassa, Britanniassa, Hollannissa, Belgiassa, Norjassa, Espanjassa ja Kreikassa – mutta ei Suomessa.

Jos päästökauppakompensaatio otettaisiin käyttöön myös Suomessa, se olisi piristysruiske kotimaiselle teollisuudelle ja kohentaisi Suomen asemaa kilpailijamaihin verrattuna. Päätös auttaisi teollisuuden säilymistä Suomessa, lisäisi investointimyönteistä ilmapiiriä ja takaisi maallemme lisää vientituloja.

Timo Jaatinen
toimitusjohtaja, Metsäteollisuus ry
Petri Vanhala
puheenjohtaja, Paperiliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat