Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omistusasuminen on vaaravyöhykkeellä

Mielipide
 
Veikko Valta

Asuntolainojen korkojen vähennysoikeuden leikkaamisen aloittaminen vuonna 2012 oli suuri virhe. Leikkausta on jatkettu vuosittain ja päätökset ulottuvat vuoteen 2018 asti.

Korot ovat nyt erittäin alhaalla, mutta kun talous vihdoin lähtee kasvuun, lähtevät korotkin nousuun.

Jos korot aikaa myöten lähtevät voimalliseen nousuun, tulee tilanteita, joissa perheitä joutuu maksuvaikeuksiin ja osa perheistä joutuu jopa luopumaan omistusasunnoistaan ja menemään kalliiseen vuokra-asuntoon. Vähennysoikeuden poisto voi johtaa myös siihen, että tulevaisuudessa omistusasunnon voivat hankkia vain ne, jotka saavat huomattavan määrän perittyä omaisuutta.

Martti Hetemäen työryhmän veroraportissa (2010) todetaan: "Vähennyskelpoisten korkomenojen osuutta alennetaan asteittain viidellä prosenttiyksiköllä vuosittain." Työryhmä pitää perusteltuna, että pitkällä aikavälillä asuntolainojen korkovähennysoikeudesta luovutaan.

Helmikuussa 2015 valmistunut ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan hankeryhmän raportti esittää: "Jatketaan asuntolainojen korkovähennysoikeuden pienentämistä asteittain poistaen se kokonaan vuoteen 2019 mennessä."

Raportin mukaan korkojen vähennysoikeuden kaventaminen ja lopulta poistaminen vähentäisi asuntojen omistamisen kannattavuutta ja kysyntää sekä lisäisi vuokra-asuntojen kysyntää.

Asiantuntijoiden mukaan korkovähennyksen poisto ei tuo markkinoille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Eihän tämä voi olla tarkoitus. Omistusasuminen on halutuin ja edullisin asumismuoto. Korkojen vähennysoikeus on toki tuki. Suurin osa asumistuista kohdistuu vuokra-asumiseen nostaen sen hintaa. Vuokrat ovatkin kohonneet inflaatiota nopeammin. Asumistuet ovat jatkuvassa kasvussa.

Toivottavasti tuleva hallitus ei enää jatka korkojen vähennysoikeuden leikkaamista. Tämä hallitus on jo ottanut meiltä, meidän lapsiltamme ja lastenlapsiltamme yhteistä hyvää pois.

Veikko Valta
Siilinjärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat