Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysyhteistyö kantaa hedelmää Mosambikissa

Mielipide
 
Seija Toro

Suomessa on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua kehitysyhteistyön onnistumisista ja epäonnistumisista. Esimerkkimaana on usein ollut Mosambik (muun muassa Sami Sillanpään ansiokas kirjoitus, HS 15. 3.).

Keskustelua Maputosta seuranneena tekee mieli muistuttaa, että todellisuus ei ole koskaan mustavalkoinen eivätkä kärjistykset koko totuus.

Suomi aloitti tukensa Mosambikille maan itsenäisyystaistelun aikana. Mosambikin itsenäistyttyä vuonna 1975 maassa käytiin 16 vuotta kestänyt verinen sisällissota, jonka jäljiltä maa oli raunioina. Suomi ja Pohjoismaat tukivat maaseudun köyhää väestöä sodan sallimissa puitteissa.

Kun sota päättyi vuonna 1992, koulut, terveyskeskukset ja sillat oli tuhottu. Suomi oli muiden maiden ja YK:n mukana jälleenrakentamassa maata, ja kehitysyhteistyö Mosambikissa on jatkunut 23 rauhan vuotta.

Kehitys olisi voinut olla nopeampaakin näiden vuosien aikana, mutta mosambikilaiset olivat Portugalin siirtomaahallinnon ja sodan jäljiltä erittäin huonosti koulutettuja.

Maan ensimmäinen itsenäisyyden ajan opetusministeri Graça Machel on kertonut, että hän joutui nimittämään koulujen johtajiksi 18-vuotiaita nuoria, jotka olivat itse vasta käyneet koulunsa loppuun.

Sisällissodan jäljiltä Mosambik oli hauras valtio ja täysin riippuvainen ulkomaisesta avusta. Nyt arvioidaan, että maa voi vapautua kehitysavun tarpeesta vuoden 2025 tienoilla. Maailmanpankin hiljattaisen tutkimuksen mukaan Mosambikin verohallinto on yksi Afrikan tehokkaimmista.

Peruskoulussa on nyt enemmän lapsia kuin koskaan aiemmin, lähes 5,7 miljoonaa. Vielä vuonna 2002 vain 37 prosenttia kuusivuotiaista aloitti peruskoulun, mutta vuonna 2014 sen aloitti jo 82 prosenttia. Kouluihin tulee joka vuosi lähes miljoona uutta oppilasta.

Suomi tukee Mosambikin opetussektoria 9 miljoonalla eurolla vuosittain, mikä on suurin yksittäinen kehitysyhteistyön panoksemme tässä maassa.

Mosambik on melko rauhallinen kolkka Afrikassa. Muualla on edelleen sisällissotia ja terroristien hyökkäyksiä. Afrikan ja koko maailman rauhan ja kehityksen kannalta on hyvä asia, että Mosambik ja sen naapurimaat voivat säilyttää yhteiskuntarauhan ja niiden talous voi jatkaa kasvuaan.

Kehitysyhteistyön avulla pyrimme vaikuttamaan siihen, että loputkin Mosambikin 25 miljoonasta asukkaasta nousevat köyhyydestä ja maa onnistuu liittymään keskituloisten maiden joukkoon.

Tapasin hiljattain Mosambikin kauppa- ja teollisuusministerin Armando Inrogan. Hän totesi, että kun Suomi on tukenut Mosambikia sen kehitysponnisteluissa näin pitkään, Suomella pitää olla etulyöntiasema nyt, kun maan voimakas talouskasvu ja hyvinvoinnin lisääntyminen avaavat mahdollisuuksia ulkomaisille yrityksille.

Suomalaiset yritykset ovat jo alkaneetkin löytää Mosambikin.

Seija Toro
Suomen Mosambikin-suurlähettiläs

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat