Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi hampaattomat eivät saa Kelan tukea?

Mielipide
 
Maria-Lisa Rodhin

Suomessa elää satojatuhansia hampaattomia: osalta puuttuvat ylä- tai alahampaat, osalta kaikki hampaat. Hampaattomia aikuisia ihmisiä on aina ollut, varsinkin sota-ajat ja pulavuodet kokeneiden joukossa.

Ennen oli tavallista paikkaamisen sijasta poistaa kipeät, reikäiset hampaat. Vielä 1950-luvulla oli tapana, että nuorilta poistettiin kaikki hampaat ja rippilahjaksi annettiin lahjaksi tekohampaat.

Nykyisinkin poistetaan heiluvat, reikäiset hampaan nysät vanhusten suusta. Jos tilalle ei saa tekohampaita, hampaattomat joutuvat muusaamaan ruokansa ja liottamaan leivät. Hampaattomuus estää myös sosiaalista kanssakäymistä.

Moni ikäihminen kärsii köyhyydestä. Hammashuoltoa ei ole tarjottu julkisena palveluna koko väestölle kuin vasta viime vuosikymmenen aikana. Hammasproteesit korvataan vain sotaveteraaneille ja miinanraivaajille. Terveys 2000 -tutkimuksessa kerrotaan, että lähes puolella proteesin käyttäjistä on korjausta tai uusimista vaativa proteesi.

Suomessa Kela ei tue hammasproteesin eikä implanttien hankintaa hampaattomille. Toisin on Ruotsissa. Ehkä hampaattomien kannattaisi muuttaa Ruotsiin. Äänestän eduskuntaan kansanedustajan, joka antaa hampaattomille proteesit tai implantit, joiden kanssa pystyy syömään ja keskustelemaan ystävien kanssa.

Maria-Lisa Rodhin
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat