Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin kireä verotus vei miljardöörit maasta

Mielipide
 
Ari Neuvonen

Ruotsalaisessa Veckans Affärer -lehdessä (lokakuu 2011) tilastoitiin kaikki silloiset ruotsalaiset miljardöörit järjestyksessä rikkaimmasta köyhimpään. Tilastoista selvisi myös omaisuuden arvo ja asuinpaikka. Miljardöörejä oli yhteensä 108, joista 41:n kotipaikka oli Ruotsin ulkopuolella.

Miljardöörien yhteenlaskettu omaisuuden arvo oli 1 168,1 miljardia Ruotsin kruunua, josta ulkomailla asuvien osuus oli 667,7 miljardia kruunua eli 57 prosenttia. Pääasiallinen syy ilmiöön on ollut Ruotsin soveltama ankara pääomatuloihin ja pääomaan kohdistunut verotus.

Nyttemmin Ruotsissa on luovuttu varallisuus- ja perintöverosta, mutta vahinko on jo tapahtunut. Kerran ulkomaille siirtynyt varallisuus tuskin palaa Ruotsiin. Aineiston perusteella ei valitettavasti voi laskea Ruotsin valtion veromenetyksiä, jotta voisi vertailla veropakolaisuudesta aiheutuneita veromenetyksiä suhteessa siihen verokertymään, joka on aikaansaatu muita maita ankarammalla pääomaan kohdistuneella verotuksella.

Suomessa otetaan usein mallia Ruotsista, ja niin näytetään nytkin tehtävän ottamatta huomioon tuloksia, jotka Ruotsi on saanut aikaan.

Ulkomaille muuton perintöveroseuraamusten minimoinnin lisäksi ulkomaille maksettavista osingoista jää täyden osinkoveron sijaan vuosittain vain 15 prosentin lähdevero Suomeen.

Ari Neuvonen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat