Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakonuhalla kiristämistä ei voi hyväksyä

Mielipide
 
Mauri Valli

Olin nuoruusvuosinani Suomen Merimies-Unionin jäsen ja olin tuolloin jopa ylpeä siitä. Vähitellen aloin huomata, että Merimies-Unioni oli toiminnallaan tuhoamassa Suomen kauppalaivastoa ja merimiesten työllisyyttä. Erosin unionista.

Viime vuosikymmenien aikana kauppalaivaston, varsinkin rahtilaivojen, tonnistomäärä on vähentynyt murto-osaan siitä, mitä se oli 1960- ja 1970-luvuilla. Merimiestyöpaikkojen määrä on vähentynyt suhteellisesti vieläkin enemmän. Syynä tähän on ollut kilpailukyvyn heikentyminen, mihin Merimies-Unioni on omalta osaltaan vaikuttanut.

Suomen sijainti Euroopan reunalla asettaa suuria haasteita teollisuutemme kilpailukyvylle. Jotta teollisuus pärjäisi kilpailussa keskieurooppalaisten kanssa, sen tuotteiden tulee olla kuljetuskustannusten verran halvempia tai siinä määrin parempia, että tuotteista voidaan periä kuljetuskustannusten verran kilpailijoita suurempi hinta. Myös kuljetuskustannusten tulee olla kilpailukykyisiä, jos aiomme kuljettaa tuotteemme markkinoille suomalaisella tonnistolla eli kauppalaivastolla.

Mistä johtuu, että ulkomaiset varustamot pystyvät tarjoamaan alhaisempia rahtikustannuksia kuin suomalaiset? Miksi ruotsalaisen jäänmurtajan palvelut ovat halvempia kuin suomalaisen? Onko järkeä, että suomalainen tonnisto ja suomalaiset jäänmurtajat makaavat laiturissa ja tavara kulkee maailmalle ulkomaisella tonnistolla ruotsalaisen murtajan avustamana?

Takavuosina suomalaista tonnistoa siirtyi paljon muiden maiden lipun alle. Muutaman viime vuoden aikana tämä kehitys on saatu pysähtymään ja osa tonnistoa on jopa palautunut Suomen lipun alle.

Hetken näytti siltä, että ammattiyhdistysliikekin on tullut järkiinsä ja ymmärtänyt, että sen jäsenistön etu on säilyttää mahdollisimman paljon työpaikkoja kotimaisissa laivoissa. Ei pitänyt paikkaansa. Tämä viimeisin Merimies-Unionin temppu – laajenevan lakon uhan käyttäminen kiristyksen välineenä – on vastuuton. Erityisen törkeän siitä tekee se, että se kohdistuu viattomiin kansalaisiin, joiden matkustussuunnitelmat menevät täysin sekaisin.

Vahinko on joka tapauksessa jo tapahtunut ja suomalaisen tonniston maine kärsinyt korjaamattoman vahingon. Suomalaisten merimiesten ja varsinkin päällystön työolosuhteet ja palkkaus ovat siinä määrin hyvät, ettei tällaiseen kiristykseen ole mitään oikeutusta. Tulemme näkemään, että entistä vähemmän uutta tonnistoa liputetaan Suomen lipun alle ja nykyistä tonnistoa siirtyy ulkomaille.

Vaalit lähestyvät. Katsokaa, mitkä puolueet saavat vaalimainosrahoja ammattiyhdistysliikkeeltä, ja äänestäkää sen mukaisesti. Ehdokkaat, jotka ovat valmiita säätämään kiristyslakot laittomiksi ja laittomille lakoille riittävän suuret vahingonkorvaukset, astukaa esiin. Menestyksenne on taattu.

Mauri Valli
entinen seilori, Kaarina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat