Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksuaalivähemmistön syrjintä ei ole kirkon ainoa ongelma

Mielipide
 
Susanna Airola

Mielipidesivulla (HS 2. 4.) kirjoitettiin, että kirkon tulee puuttua seksuaalivähemmistöjen syrjintään.

Kirkkoa ja sen opetusta suojaa maassamme uskonnonvapauslaki. Kirkon opetusta määrittää kirkko itse, eikä opetuksen tarvitse olla siis kaikilta osin sellaista, että se miellyttäisi kaikkia tai välttämättä edes näyttäisi tasa-arvoiselta kaikkien silmissä.

Kirkossa on paljon homoseksuaaleja työntekijöitä, myös pappeina työskenteleviä. He vihkivät tai siunaavat ihmisiä heteroavioliittoihin samalla kun eivät itse saa siunausta omalle rekisteröidylle parisuhteelleen. Minusta se on kunnioittamista jos jokin. He toimivat kirkossa kunnioittaen kirkon järjestystä eivätkä pidä meteliä itsestään. Jotkut julkeat tosin saattavat käyttävää heidän kiltteyttään väärin, kiillottaa heillä omaa tai kirkon kilpeä – mitä milloinkin.

Minulle uskonnon ja aatteen vapaus on niin tärkeä asia, että on hyvin tarkkaan harkittava joka ainoa kohta, jolloin lainsäädännöllä puututaan ihmisen vakaumukseen ja aatteeseen. Minusta tulee sallia, että keskuudessamme elää erilaisia yhteisöjä, joilla on erilaisia näkemyksiä.

Kirkkoa muutetaan parhaiten kirkon sisältä käsin. Onneksi toki myös lainsäädännöllä – jonka pohja on demokraattisempi – pystytään vaikuttamaan tähän edes ohjauksen omaisesti.

Lailla ei ulotuta kuitenkaan kaikkiin vääryyksiin eikä sillä voida estää kaikkea pahaa.

Vaikka oma kokemukseni on, että jos olisin kieltänyt oman seksuaali-identiteettini, eläisin valheessa ja vastoin kaikkea sitä, mitä kirkossa opetetaan, ei minun näkemykseni ole kuitenkaan kirkon opin mitta. Mitta on se, mihin yhdessä päädytään. Toki väheksymättä lainkaan lain antamaa suojaa syrjityille.

Kirkkolaiva on iso, ja seksuaalivähemmistön kokemukset ovat vain pieni siivu ongelmista, joita kirkossa riittää.

Suurin ongelmien aiheuttaja on mielestäni asenteet: tietäminen kysymättä, oikeassa oleminen, ylä- ja ulkopuolelle asettuminen, elämästä vieraantuminen, brändäys ja teennäisyys.

Kirkon sanoma ei ole tahraton brändi, menestys tai maine. Sanoma on nimenomaan tahrainen, rikkinäinen, ristiriitainen ja kelpaamaton. Tällä en missään tapauksessa puolusta vääryyksiä, vaan rehellisyyttä.

Rehellisyys on alku vääryyksistä vapautumiselle.

Susanna Airola
pappi, valtiotieteiden kandidaatti
kirkkovaltuutettu, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat