Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijat oppivat, kun heihin luotetaan

Mielipide
 
Leena Helenius Iida-Elina Kiminki Eevi Laukkonen

Olli-Pekka Moision ja Sara Heinämaan Vieraskynä (HS 28. 3.) herätti paljon ajatuksia siitä, millaisia oppimiskokemuksia yliopisto-opetus tarjoaa ja miten opiskelijoihin suhtaudutaan oppijoina.

Oli järkyttävää lukea yliopistonlehtorin ja professorin kirjoittavan opiskelijoista aliarvioivaan sävyyn. On käsittämätöntä opiskelijan vähättelyä todeta, että opiskelija on kaikkein huonoin opetuksen laadun arvioija.

Moisio ja Heinämaa nostivat esiin sinnikkään työskentelyn, ennakkoluulottomat kokeilut, vaihtelevat harjoitukset, sitoutumisen ja uteliaisuuden, jotka ovat oppimisessa tärkeitä. Näistä olemme täysin samaa mieltä. Erityisesti silloin kun opiskelija on motivoitunut, hän ylittää oman mukavuusalueensa.

Yliopisto-opiskelun aikana tulee valitettavan harvoin tilanteita, joissa pääsee osaksi tällaisia vaihtelevia harjoituksia tai ennakkoluulottomia kokeiluja, tai kokee opettajien sitoutuvan uteliaisuutta ja syvällistä ymmärrystä herättävään opetukseen. Jos opiskelija antaa kurssista kielteistä palautetta, syynä voivat olla myös mitäänsanomattomat kalvosulkeiset, tankkaus-oksennustentti tai toimimattomat käytännöt kurssilla.

Viime vuonna pääsimme opiskelijoina suunnittelemaan ja toteuttamaan unelmiemme kurssin, joka perustui perinteisestä yliopisto-opetuksesta poikkeaviin aktivoiviin menetelmiin ja tekemällä oppimiseen. Kurssilla näimme, miten tämä ennakkoluuloton opiskelijalähtöinen kokeilu sai kurssilaiset ylittämään itsensä. Kun haaste oli kova, opiskelijoihin luotettiin ja he saivat panna itsensä peliin, kurssi poiki uskomattoman määrän intoa, oppimista ja oman osaamisen tunnistamista.

Opiskelijat ovat motivoituneita ja kyvykkäitä oppimaan, kun heihin luotetaan ja heille tarjotaan mahdollisuuksia itsensä haastamiseen. Toivoisimmekin, että opetuksen pedagogiseen laatuun sekä opiskelijoiden kuuntelemiseen ja osallistamiseen osattaisiin panostaa tulevaisuudessa enemmän myös yliopistoissa.

Leena Helenius
Iida-Elina Kiminki
Eevi Laukkonen
Helsingin yliopiston opiskelijoita ja opiskelijalähtöisen Kestävyyttä käytäntöön -kurssin opettajia
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat