Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajoterveyden valvontaa tulee tiukentaa

Mielipide
 
Timo Tervo

Saksalainen perämies ohjasi ilmeisesti tarkoituksella Germanwingsin lentokoneen maahan Alpeilla. Tämä konkretisoi Suomessa maantieliikenteessä havaitun tosiseikan: suurin onnettomuusriski liittyy kuljettajan tilaan. Psyykkisesti tai ruumiillisesti sairas, voimakkaita lääkkeitä tai päihteitä käyttävä kuljettaja on aina turvallisuusriski.

Suomessa lääkäreille on säädetty maantieliikenteen ajo-oikeuksiin liittyvä ilmoitusvelvollisuus. Sitä kuitenkin laiminlyödään yleisesti, mikä on johtanut onnettomuuksiin. EU-direktiivin ohjeistus on myös osittain puutteellista ja vanhentunutta.

Ilmailussa terveystarkastukset ovat tiukempia ja seuranta tarkempaa. Ilmoitusvelvollisuus koskee ilmailulääkäreitä, muilla on ilmoitusoikeus. Saksassa tätä oikeutta ei ilmeisesti ole. Ilmoitusvelvollisuus on myös pilotilla itsellään.

Suomessa ilmailuyhteisön sisäinen kulttuuri terveysasioissa on kehittynyt. Se, että Saksassa lääkärit ovat jättäneet ilmoittamatta työnantajalle psyykkisesti oireilevan ja lääkityn liikennelentäjän tilanteen, on tyrmistyttävää. Suomessa jopa matkustamohenkilökunta raportoi esimiehilleen havaitsemansa ongelmat. Saksalaistyylinen läpäisemätön yksilönsuoja on kestämätön korkeaa turvallisuustasoa vaativissa töissä.

Maantieliikenteen riskit ovat vain jossain määrin pienemmät kuin lentoliikenteen. Linja-auton kuljettaja on ohjaamossa yksin, ja 70 tonnia painavat yhdistelmäajoneuvot voivat törmätessään aiheuttaa suurta tuhoa.

Tutkimukset ovat paljastaneet raskaan liikenteen kuljettajien terveysongelmien yleisyyden. Yksityisautoilussakin ajo-oikeuden menetys koetaan usein iskuna vasten kasvoja. Yhteiskunta ja yksilön elämä sekä palvelut eivät saa perustua omalla autolla liikkumiseen.

Potilaan oikeus poistaa ajokyvyn kannalta oleellisia lääkitys- tai terveystietojaan sähköisestä sairauskertomus- tai e-reseptijärjestelmästä sotii turvallisuusajattelua vastaan. Yksilön tietosuoja on tässä priorisoitu yhteiskunnan intressin edelle.

Huhtikuun alussa tuli kuitenkin voimaan lainmuutos, jonka mukaan terveydenhuollon henkilöstö saa salassapitovelvollisuuden estämättä ilmoittaa poliisille henkeen tai terveyteen kohdistuvan uhkan estämiseen tarvittavat tiedot. Tämä helpottaa valvonnan toteuttamista.

Työympäristön, omaisten ja oman terveydenhuollon tulee puuttua nykyistä aktiivisemmin yksilön oikeuteen ohjata ajoneuvoja, mikäli terveydentila on heikentynyt. Ammattilaisten on silloin arvioitava uudelleen kuljettajan ajokyky.

Ajoterveyden valvonta on elintärkeää yleisen turvallisuuden takaamiseksi kaikissa liikennemuodoissa. Alpeilla tapahtunut lento-onnettomuus on ääriesimerkki siitä, mihin valvonnan laiminlyönti voi johtaa.

Timo Tervo
liikennelääketieteen professori
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat