Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipide: Masennus ei tee ihmisestä tappajaa

Mielipide
 
Selma Gaily-Luoma

Germanwingsin lentoturman jälkipuinti on osunut vaarallisesti ohi olennaisesta. Viestimissä on etsitty ensi hetkistä lähtien suoraa yhteyttä perämiehen sairastaman masennuksen ja turman väliltä. Uutisoinnin seuraus on, että mielenterveyden ongelmiin kohdistuvat ennakkoluulot vahvistuvat.

Kolmekymppisistä suomalaisista ainakin viidesosa on kärsinyt elämänsä aikana jostakin mielenterveyden häiriöstä. Niistä masennus on tavallisin. Masennus ei suinkaan aina näy ulospäin. Sille ei olla immuuneja missään yhteiskuntaluokassa tai ammatissa, eikä se tee ihmisestä automaattisesti työkyvytöntä vaativiin tehtäviin.

Näin on myös muiden tavallisten mielenterveyshäiriöiden (ahdistuneisuushäiriöiden, kaksisuuntaisen mielialahäiriön, psykoosisairauksien ja persoonallisuushäiriöiden) laita. Mikään mielenterveyden häiriö ei itsessään myöskään millään mielekkäällä tavalla ennusta ihmisen syyllistymistä väkivaltarikokseen.

Germanwingsin lentoturman kaltaisia yksittäisiä tragedioita on hyvin vaikeaa ehkäistä ennalta suoraan. Tällaiset tapahtumat ovat harvinaisia ja niiden syyt monimutkaisia.

Jotain on silti tehtävissä. Myötäelävä, avoin ja asialliseen tietoon pohjautuva suhtautuminen mielenterveysongelmiin vähentäisi inhimillistä kärsimystä keskuudessamme enemmän kuin mitä yksittäiset hirmuteot aiheuttavat.

Murhenäytelmästä saattaisi syntyä jotain arvokasta, jos antaisimme sen virittää meidät hedelmälliseen keskusteluun väärien ennakkoluulojen toistamisen sijaan.

Olisi tärkeää pohtia esimerkiksi sitä, miten työnantajan roolia mielenterveysongelmista kärsivän työntekijänsä tukemisessa voisi vahvistaa. Tai tarkastella, miten asenteet vaikuttavat hoitoon hakeutumiseen ja siihen sitoutumiseen.

Eniten hyvää saattaisi tosin koitua siitä, jos vain antautuisimme avoimesti kuulemaan mielenterveyden järkkymisen kokeneen lähimmäisemme tarinan tai jakaisimme omamme.

Selma Gaily-Luoma

psykologi

Charlottesville, Yhdysvallat

Kirjoittajan tiedot lisätty 4.4.2015 kello 18.10.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat