Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Likinäköisyys aiheuttaa monia haittoja

Mielipide
 
Olavi Pärssinen

Professori Timo Strandberg kommentoi (HS Mielipide 31. 3.) tiedesivujen (HS 30. 3.) juttua likinäköisyydestä ja esitti olettamuksen, että likinäköisyyden lisääntyminen voisi johtua pituuskasvun lisääntymisestä. Joissakin tutkimuksissa on todettu likinäköisten olevan noin kaksi senttimetriä pidempiä kuin ei-likinäköiset. Kun on otettu huomioon koulutuksen vaikutus, eroa näillä ryhmillä ei kuitenkaan ole enää havaittu.

Esimerkiksi Israelin armeijan yli 100 000 varusmiehelle tehty tutkimus osoitti, ettei likinäköisyydellä ollut yhteyttä pituuteen. Itse asiassa ne, joilla oli suuriasteinen likinäköisyys, olivat lyhyempiä kuin muut.

Likinäköisyyden lisääntyminen on kiistatta yhteydessä koulutuksen lisääntymiseen, ja monet tutkimukset osoittavat varhain aloitetun koulutuksen riskitekijäksi. Ei ole kuitenkaan vielä selvää, millä mekanismilla koulutus on yhteydessä likinäköisyyteen. Ei myöskään tiedetä, millä mekanismilla esimerkiksi runsas lukeminen tai ulkona olemisen puute saattaisi vaikuttaa likinäköisyyteen.

Likinäköisyyden haitat ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Silmälasien hankinnasta aiheutuu suoraan ja välillisesti erittäin merkittävät kustannukset. Silmälasien käyttö aiheuttaa myös monia haittoja useissa ammateissa ja harrastuksissa.

Helposti unohdetaan se, että likinäköisyys lisää selvästi useiden silmäsairauksien riskiä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että glaukooman (viherkaihi) riski lisääntyy likinäköisillä 2–3-kertaiseksi. Myös harmaakaihin, verkkokalvon rappeuman ja irtauman riski on likinäköisillä merkittävästi lisääntynyt.

Likinäköisyyden arvioidaan olevan maailmanlaajuisesti neljänneksi yleisin sokeuden syy. Maailman terveysjärjestö WHO on kiinnittänyt asiaan huomiota ja on laatimassa uusia suosituksia likinäköisyyden tutkimiselle ja hoidolle.

Olavi Pärssinen
silmätautiopin dosentti, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat