Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vienti ei pelasta Suomea

Mielipide
 
Markku Elonen

Seurasin taannoista vaalitenttiä huolestuneena. Huolestuneena siksi, että monella suulla todettiin viennin pelastavan Suomen talouden. Minä ja monet muut olemme kyllä täysin toista mieltä. Vienti ei tällä vuosikymmenellä auta merkittävästi talouttamme muun muassa seuraavista syistä – edes palkkoja jäädyttämällä.

Suomen viennistä vain vähäinen osa on niin sanottuja kuluttajatuotteita. Venäjän tilanne vähentää kokonaisvientiä, turismitulot Venäjältä ovat pienentyneet ja pienentyvät edelleen. Eurovaluutta kurittaa edelleen eritoten Suomea kurssilaskusta huolimatta. Viennin pitäisi kasvaa vuositasolla 5–8 prosenttia, jotta se lisäisi työllisyyttä merkittävästi. Päättäjillä on todellisuudessa vain vähän keinoja viennin edistämiseen.

Itsestäänselvyys on, että päättäjien pitää luoda viennille kilpailukykyiset edellytykset, mutta vaikka edellytykset saataisiinkin kuntoon, olen varsin skeptinen niiden todellisesta vaikutuksesta.

Kotimainen kysyntä on se lääke, jolla taloutemme pystytään nostamaan suosta. Sen avulla voimme luoda kymmenilletuhansille kotimarkkinoilla toimiville edellytykset kasvuun ja sitä kautta merkittävään työvoiman lisäämiseen (palkkaamiseen).

Päättäjien pitää luoda mahdollisimman hyvät edellytykset kotimaan kysynnän lisäämiselle. Uskon, että päättäjät tuntevat melko hyvin ne toimenpiteet, jotka tulee tehdä.

Nostan kuitenkin esiin tärkeimmän asian, joka "jäytää" kotimaista kysyntää, nimittäin ikärakenteen vääristymisen (huoltosuhteen heikkenemisen), joka lisäksi nostaa eksponentiaalisesti julkisen talouden menoja. Päättäjien tulee katkaista tämä kehitys niin pian kuin mahdollista. Muuta järjellistä keinoa kuin maahanmuuton lisääminen ei tähän harjoitukseen ole olemassa. Toki pitää myös pienituloisten ostovoimaa lisätä keinoilla, joita päättäjillä kyllä on.

Markku Elonen
Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat