Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokainen liikkuja on kannustuksen arvoinen

Mielipide
 
Sari Sonninen

Sunnuntaisivuilla (HS 29. 3.) oli puhutteleva juttu kansanterveyden kannalta todella tärkeästä asiasta: miten innostaa laaja ei-liikkuvien suomalaisten joukko liikkeelle pakottamatta.

Olen samaa mieltä siitä, että tarvitsemme enemmän liikuntapaikkoja, joihin kehtaavat mennä nekin, jotka eivät ole urheilullisia. Hatunnosto kuopiolaisille yrittäjille, jotka ovat rohkeasti päättäneet tarjota valtavirrasta erottuvan vaihtoehdon.

Kuntoilijana ja liikunnan ammattilaisena rohkenen silti väittää, että erillisten ylipainoisille tarkoitettujen liikuntapaikkojen sijasta tärkeintä on se, miten me aktiiviliikkujat kohtaamme ihmiset, jotka eivät ole samaa muottia kuin me itse. Miten osoitamme hyväksynnän pullukalle, joka kävelee urheasti viereisellä juoksumatolla tai miten hymyilemme kannustavasti portaita hengästyneenä kipuavalle naapurille loikkiessamme ketterästi ohitse.

Löysin itse liikunnan ilon vasta nelikymppisenä. Osuin sattumalta salille, jossa ystävällisen ohjaajan kannustamana jatkoin jumppaamista, vaikka sekoilin taitavampien tiellä. Ohjaaja suhtautui tunarointiini ymmärtävästi eikä tehnyt asiasta numeroa. Pikku hiljaa minusta kasvoi aktiiviliikkuja. Liikunnallisen elämän myötä sain niin paljon energiaa, että päätin vaihtaa ammattia ja kouluttautua personal traineriksi, jotta voisin auttaa muita löytämään saman innostuksen sisältään.

Tiedän kokemuksesta, miten haasteellista elämänmuutoksen tekeminen on. Kuten jutussa todettiin, kansanterveydelliset faktat eivät saa sohvaperunaa liikkeelle. Ihminen on valmis muuttamaan toimintaansa vasta sitten, kun on saanut riittävän vahvan myönteisen kokemuksen liikunnasta. Aivoja ei ohjelmoida järkipuheella liikunnan terveellisyydestä, sillä aivoihin pääsee sisälle vain tunteiden kautta.

Työ on opettanut minulle, kuinka pienestä asiasta into liikuntaan voi syntyä. Joskus se voi olla rohkaiseva taputus olkapäälle, iloinen hymy tai kannustava tervehdys lenkkipolulla. Peukku tai ylävitonen. Tunne siitä, että toinen välittää oikeasti ja kuulutaan samaan porukkaan, vaikka toinen juokseekin nopeammin tai nostelee suurempia painoja.

Sari Sonninen
kauppatieteiden maisteri
personal trainer, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat