Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merimetsojen ulosteet pilaavat saaristomme

Mielipide
 
Harri Varpomaa

Merimetsojen pääluku miltei kaksinkertaistuu vuosi vuodelta. Linnut tuhoavat ympäristöämme katastrofaalisin seurauksin. Näin on jo tapahtunut Satakunnan rannikolla Merikarvian Lankoslahden matalissa vesissä. Siellä kymmentuhatpäinen merimetsoyhdyskunta on tuhonnut täysin kuusi asumatonta saarta.

Merimetson luonnollinen asuinympäristö on kalliorannoilla, joiden jyrkät seinämät yltävät merenpinnasta kymmenien, jopa satojen metrien syvyyksiin. Niillä rannoilla lintujen jätökset eivät kuormita luontoa.

Toisin on Satakunnan rannikon metrin parin syvyisissä merenlahdissa, joita koko kesäkauden lannoittaa tuhansiin yksilöihin nouseva lintujen legioona.

Katsoin vuonna 1999 kuvaamani videopätkän. Siinä oma mökkilahtemme, Oterröörin saaren pohjoinen lahti, on täysin vapaa uposkasveista. 6–7 vuotta sitten ensimmäiset vesikasvit ilmaantuivat lahdellemme. Neljän viime vuoden aikana kasveista on tullut todellinen riesa verkkokalastukselle ja veneiden potkureille.

Jos vitsaukseen olisi puututtu ajoissa, ongelmaa ei olisi. Mutta kun ei puututtu. Kuunneltiin vain asiantuntijoita, jotka tutkimuksissaan ovat keskittyneet merimetsojen syömien kalojen määrään ja lajeihin. Tästä on vuosia väännetty kättä kalastajien kanssa.

Muutosta parempaan ei ole odotettavissa, ellei merimetsokantaa saada hävitettyä. Mitkään lintujen harvennukset tai kiintiöt eivät muuta tilannetta miksikään. Jos linnuista päästään täysin eroon, meri puhdistaa itse itsensä ja istutuksilla kalakanta palaa entiselleen. Kymmenien tonnien vuotuisista jätöksistä riittää kasvistolle voimaa vuosiksi eteenpäin.

Ympäristöstä vastuussa olevien on syytä herätä. Vetkutteluun ei kerta kaikkiaan ole enää varaa. Näinä päivinä merimetsojen laivueet saavuttavat Suomen rannikon. Eiköhän Suomenlahtikin saa oman osansa.

Harri Varpomaa
Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat