Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäriliiton jäsenet ajattelevat itsenäisesti

Mielipide
 
Eeva Ruotsalainen Martti Talja Tuula Hannila-Handelberg

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve (HS Mielipide 30. 3.) otti kantaa paperittomien terveyspalveluiden puolesta ohjaten huomion pois lainvalmistelun puutteista, kustannusvaikutuksista ja lakiin sisältyvien kroonisten sairauksien ilmaishoitojen nostattamasta hälystä.

Terveydenhuolto on vaikeuksissa, hoitoon pääsy ontuu ja lääkärit työskentelevät kunnille sälytetyn miljardin euron leikkauksen paineessa.

Suomalaiset lääkärit tunnistavat sairaiden, jonossa odottavien kansalaisten hädän. "Lääkärin tehtävä on hoitaa sairaita, jotka tarvitsevat hoitoa", Pälve kirjoitti. Olemme tästä samaa mieltä, lääketiede velvoittaa. Lainsäädäntö ohjaa lääkärin työtä. Lääkärin etiikka on työn perusarvo, mutta sillä ei saa tehdä terveyspolitiikkaa.

Paperittomien hoidosta puhutaan. Suomessa voimassa olevan lainsäädännön mukaan paperittomat saavat nykyisin hyvän kiireellisen hoidon, jonka antaa 70 prosenttia EU-maista. Se tarkoittaa välitöntä hoidon arviota esimerkiksi pitkäaikaissairauden vaikeutumisen tai äkillisen sairastumisen suhteen. Hoidon piiriin kuuluvat myös akuutit leikkaukset ja synnytykset sekä yleisvaaralliset tartuntataudit, tuberkuloosi mukaan lukien.

Kansalaisten keskuudessa heikoimmassa asemassa ovat ikääntyneet, mielenterveyspotilaat, syrjäytyneet ja pitkäaikaistyöttömät. Heillekään emme kykene antamaan sitä hoitoa, jota haluaisimme, sillä säästöt estävät sen.

Väestöstä 20 prosenttia asuu kunnissa, joissa terveyskeskuslääkärille pääsee kahdessa viikossa. Toinen 20 prosenttia väestöstä joutuu jonottamaan vastaanotolle yli neljä viikkoa.

Lääkäriliitossa puhutaan hoitojen karsimisesta, siis priorisoinnista. "Emme voi muuttaa järjestelmäämme paremmin ja tasapuolisemmin kaikkia palvelevaksi, koska se maksaa liikaa", kertoi Lääkäriliiton terveyspoliittinen arvioija (ET Terveys -lehti 28. 8. 2014).

Lääkärin eettinen vastuu ei ole sanoja, vaan tekoja. Arkityötään tekevät lääkärit terveyskeskuksissa ja sairaaloissa tunnistavat potilaiden ahdingon.

Lääkäriliitolle on syytä esittää kollegiaalinen kysymys: kenen hoidoista karsitaan ja mille potilasryhmälle säästöt kohdennetaan? Lääkäriliiton eettisyyspuheet ovat koetuksella.

Allekirjoittajina on joukko lääkäreitä Helsingistä, Espoosta, Oulusta, Kuopiosta, Lahdesta ja Rovaniemeltä.

Eeva Ruotsalainen
lääketieteen tohtori
erikoislääkäri, Helsinki
Martti Talja
professori, erikoislääkäri, Lahti
Tuula Hannila-Handelberg
lääketieteen tohtori
erikoislääkäri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat