Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakaniemen silta kannattaa korvata tunnelilla

Mielipide
 
Ari Niska
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Helsingin Kruununhaan ja Merihaan asukasyhdistykset ovat molemmat ehdottaneet elinkaarensa päässä olevan Hakaniemen sillan tilalle tunnelia.

Tunneli olisi järkevä uudistus, monestakin syystä. Se rauhoittaisi lähiympäristön liikennemelulta ja toisi rannat kaupunkilaisten virkistyskäyttöön. Helsingin suojaisinta merenlahtea voisi kehittää myös turistikohteena. Autoliikenteen väistyttyä rantaan voisi esimerkiksi kiinnittää perinteisen purjelaivan yöpymismahdollisuuksineen – Tukholman Af Chapmanin tapaan.

Rauhoittuneet rannat tarjoaisivat myös hienon paikan jollekin uudelle vetonaulalle. Helsingiltä, Itämeren tyttäreltä, puuttuu mereen ja merenkulkuun liittyvä vierailukohde. Tukholmassa 1960-luvulla merenpohjasta nostettu 1600-luvun sotalaiva Vasa on kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä.

Meillä vastaavaa voisi yrittää vaikkapa nostamalla ja konservoimalla yli sata vuotta nuoremman ja pienemmän, muun muassa Katariina Suuren taideaarteita kuljettaneen hollantilaisen kauppalaivan Vrouw Marian.

Jos hanke joskus toteutuu, Hakaniemen sillan ympäristö eli Helsingin entinen Norra hamnen olisi laivamuseolle oivallinen paikka.

Autotunneli veden alitse on meillä uusi ja vieras ajatus. Useissa Euroopan kaupungeissa, esimerkiksi Amsterdamissa, vastaavat tunnelit ovat olleet arkipäivää jo vuosikymmeniä. Amsterdamin uusin autotunneli "Piet Heintunnel" yhdistää kantakaupungin ja Zeeburgereilandin uuden asuinalueen. Ajoramppeineen tuo 1,9 kilometriä pitkä tunneli maksoi 250 miljoonaa euroa vuonna 1997. Se on täsmälleen sama summa kuin Kruunuvuoren sillan rakentamisen on arvioitu maksavan.

Hakaniemen siltaa korvaamaan riittäisi puolta lyhempikin tunneli. Tunnelin rakentamiskulut voisi osin kattaa myös rakentamalla asuntoja ja toimistoja Merihaan ja Opetushallituksen tilojen väliin. Siinä korkeampikin rakennus olisi luontevassa paikassa. Huolellisesti muotoiltuna – Lontoon Walkie Talkien tai Gherkinin tapaan – korkea rakennus voi olla myös kaunis.

Nykyiset suunnitelmat eivät näytä tuovan merenlahdelle rauhaa, päinvastoin. Lähtökohtana on vanhaan tapaan auto ja oletuksena liikennemäärien kasvu.

Suunnitelmissa on varaus kuudelle autokaistalle nykyisen neljän sijaan. Spagettimaisen sillan korkeutta on suunniteltu laskettavaksi vain kahdella metrillä. Liikennettä on suunniteltu ohjattavaksi entistä enemmän rannoille, erityisesti Siltavuoren rantaan Pitkäsillan ja Hakaniemen sillan väliin. Kasvavaa liikennevirtaa Hakaniemen sillan molemmissa päissä yritetään suunnitelmissa hallita ajoneuvot pysäyttävillä liikennevaloilla.

Kaupunkikeskustoja rantoineen kehitetään nykyisin uudistamalla kaupunkia ihmisten eikä autojen ehdoilla. Jopa Moskovassa on Moskvajoen rannalle nelikaistaisen autotien tilalle vastikään rakennettu kaupungin ensimmäinen ympärivuotinen puisto puurivistöineen, kahviloineen, suihkulähteineen ja taidegallerioineen.

Nyt kun Hakaniemen sillan korvaaminen tarjoaa paljon mahdollisuuksia, on ylimielistä ja myös taloudellisesti lyhytnäköistä olla käsittelemättä uusia avauksia, vaikka ne tulisivatkin vanhoilta riitapukareilta.

Ari Niska
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat