Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ehdokkaat ovat unohtaneet kulttuurin

Mielipide
 
Heikki Pohjala

On ollut hämmästyttävää seurata, miten vähän uuteen eduskuntaan pyrkiviä kiinnostaa puhua kulttuurista, puolesta tai vastaan. Kuitenkin kymmenettuhannet suomalaiset osallistuvat joka ilta erilaisiin kulttuuririentoihin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla samanaikaisesti kymmenet tilaisuudet teattereissa ja konserttisaleissa on loppuunmyyty.

Jos poliitikkoja ei kiinnostakaan puhua kulttuurin sisällöstä, kulttuuritapahtumien muiden vaikutusten luulisi kiinnostavan. On tutkittua tietoa, että yhteiskunnan esimerkiksi teatteriin sijoittama euro tulee puolitoistakertaisena takaisin. Ruotsissa on tehty laajoja tutkimuksia kulttuurin vaikutuksesta ihmisten terveyteen. Kulttuuria harrastavat elävät terveempää elämää ja pidempään kuin muut.

Kulttuurin koko valtava kirjo kirjastosta urheilukentille kuuluu tavallisen ihmisen jokapäiväiseen elämään tiiviisti. Jos yhteiskunta ei tukisi näitä toimintoja, monet kulttuurialat jäisivät vain harvojen etuoikeutettujen harrastuksiksi.

Jo antiikissa poliitikot hakivat suosiota kulttuurin avulla. Kreikassa järjestettiin laajoja näytelmäkilpailuja ja urheilukisoja. Roomassa taas tunnettiin sanonta "leipää ja sirkushuveja". Meidän päiviimme on säilynyt sanonta "terve sielu terveessä ruumiissa". Kun yhteiskunta huolehtii kahdesta ihmisen perustarpeesta, terveydestä ja henkisestä hyvinvoinnista, yhteiskuntakin voi hyvin.

Muusikko Mikko Perkola sanoi muutama päivä sitten, että taide on nykyään ihmisen lähes ainoita turvapaikkoja. Toivoisi, että jäljellä olevana vaalitaisteluaikana tämä turvapaikka saisi ansaitsemansa huomion.

Heikki Pohjala
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat