Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimustieto ei ole vielä riittävän avointa

Mielipide
 
Jussi Heikkilä

Emerituskansleri Kari Raivio kirjoitti viime vuonna valtioneuvoston kanslialle ansiokkaan selvityksen Näyttöön perustuva päätöksenteko. Selvityksessä todetaan, että julkisin varoin tutkimustietoa tuottavat yliopistot ja valtion sektoritutkimuslaitokset julkaisevat tuloksensa avoimesti käytettäviksi.

Avoin saatavuus ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa. Tutkimustulokset nimittäin julkaistaan usein tieteellisissä aikakauskirjoissa, jotka ovat monen kansalaisen ulottumattomissa suurten lisenssimaksujen vuoksi. Monelle tutkijalle on tuttu tilanne, että oman yliopiston kirjastolla ei ole lisenssiä sen tieteellisen aikakauskirjan artikkeleihin, joita tarvitsisi tutkimuksessaan.

Tiedon paradoksi on, että sen arvon oppii vasta, kun on omaksunut tiedon. Ainakin nuorelle tutkijalle käy usein niin, että hän alkaa lukea mielenkiintoiselta vaikuttavaa artikkelia, joka lopulta paljastuu arvottomaksi oman tutkimuksen kannalta. Silloin harmittaa sekä hukkaan mennyt aika että artikkelista maksettu hinta.

Tieteelliset aikakauskirjat ovat miljardiluokan globaalia liiketoimintaa. Myös suomalaiset yliopistot maksavat miljoonia euroja siitä, että niiden tutkijoilla ja opiskelijoilla on pääsy tuoreimman tutkimustiedon lähteille.

Vaikka internet on moninkertaistanut mahdollisuudet hyödyntää tietolähteitä, on pääsyllä tutkimustietoon edelleen hintansa. Tiedon avoimen saatavuuden kulttuuri ei ole kehittynyt yhtä nopeasti kuin monet tutkijat toivoisivat.

Digitalisaation voittokulku viittaa kuitenkin siihen, että tutkimustiedon avoin saatavuus tulee vääjäämättä normiksi tulevaisuudessa. Suomessakin tämän päämäärän saavuttamiseksi tehdään lujasti töitä. Esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön "Avoin tiede ja tutkimus" -hanke järjesti vastikään seminaarin, jossa keskusteltiin muun muassa tutkimusartikkelien rinnakkaistallentamisesta.

Rinnakkaistallentaminen tarkoittaa tiivistetysti sitä, että tutkija julkaisee tieteellisessä aikakauskirjassa julkaistun artikkelin "viimeisen työpaperiversion" avoimessa julkaisusarjassa (esimerkiksi yliopiston työpaperisarja), johon on avoin pääsy kaikilla kiinnostuneilla.

Suomen Akatemiakin suosittelee tutkijoille rinnakkaisjulkaisua. Rinnakkaistallentaminen laajentaa tutkimustiedon saatavuutta ja saattaa siten nostaa todennäköisyyttä, että tutkimukseen viitataan eli sitä hyödynnetään.

Ensimmäinen ehto tutkimustiedon hyödyntämiselle on sen edullinen saatavuus. Toivon, että Suomi on vastedeskin eturintamassa sekä tieteen avoimuuden edistämisessä että itse tieteessä eli totuuden etsinnässä.

Pienen maan kannattaa tukea tieteen avoimuutta, jotta suomalaiset tutkijat kykenevät tehokkaasti hyödyntämään myös Suomen rajojen ulkopuolella tuotettua tutkimustietoa. Yliopistot ja tutkimusrahoja myöntävät tahot voivat julkaisuohjeistuksellaan vaikuttaa merkittävästi tutkimustiedon saatavuuteen ja luoda kannustimia rinnakkaistallentamisen kulttuuriin.

Jussi Heikkilä
taloustieteen tohtorikoulutettava
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat