Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärien on osallistuttava terveyspolitiikan pohdintaan

Mielipide
 
Heikki Junkkari Antti Junkkari

Lääkärit Eeva Ruotsalainen, Martti Talja ja Tuula Hannila-Handelberg (HS Mielipide 4. 4.) ottivat osaa keskusteluun paperittomien terveyspalveluiden järjestämisestä. He kommentoivat, ettei lääkärinetiikalla saa tehdä terveyspolitiikkaa – ja kasasivat tämän väitteen taakse nykyisenterveydenhuoltojärjestelmän huonon tilan ja priorisointitarpeen. Kirjoittajat vaativat Lääkäriliitolta kannanottoja priorisoinnista, eli miltä potilasryhmältä otetaan ja mille annetaan.

Priorisointi ei tarkoita hoitojen karsimista vaan mahdollisimman tehokasta ja oikeudenmukaista resurssien jakoa, jolla saavutetaan suurin mahdollinen kokonaishyvinvointi.

Priorisointi ei ole kuitenkaan puhtaasti lääketieteellinen kysymys, vaan vaatii valtakirjanaan poliittisen mandaatin. Ongelma on mikropriorisoinnin ja lääkärin autonomian sekä potilas–lääkäri-suhteen salassapitovelvollisuuden välinen ristiriita. Kuten Heikki Pälve (HS Mielipide 30. 3.) totesi, lääkärin on etiikkansa mukaisesti täytettävä velvollisuutensa jokaista kohtaan. Lääkäri ei voi kieltää potilaaltaan hänen tarvitsemaansa hoitoa esimerkiksi toimintayksikön heikon taloudellisen tilanteen tai potilaan kansalaisuuden vuoksi. Lääkärit eivät voi ryhtyä vastaanotoillaan tekemään mikropriorisointia muista kuin lääketieteellisistä syistä.

Kirjoittajat painottavat lääkärin eettisen vastuun olevan tekoja eikä sanoja. Ehkä kollegat ovat unohtaneet, että ainakin politiikassa sanat ovat tekoja. Puolustettaessa lääkärinetiikan periaatteita, ajaudutaan harvemmin harhateille. Jos lääkärit eivät ole mukana terveyspoliittisessa keskustelussa, arvo- ja valtatyhjiön paikalle löytyy helposti täyttäjiä.

Pahimmillaan lainsäädäntö rikkoo lääkärin autonomian ja ohjaa toimimaan perusarvojen vastaisesti. On kuitenkin totta, että terveydenhuoltomme tarvitsee priorisointia, sillä taloudelliset resurssit ovat rajalliset. Priorisointi ei ole eettisesti helppoa, mutta lääkärinetiikalla tulee tehdä terveyspolitiikkaa.

Heikki Junkkari
Antti Junkkari
lääketieteen kandidaatteja, väitöskirjatyöntekijöitä, Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat