Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen metsätalous ei ole kestävää

Mielipide
 
Liisa Rohweder Annukka Valkeapää

Metsäteollisuus ry:n päällikkö Jouni Väkevä (HS Mielipide 30. 3.) ja Itä-Suomen yliopiston professori Jyrki Kangas (HS Vieraskynä 30. 3.) toivoivat molemmat kirjoituksissaan kestävää hakkuiden lisäämistä suomalaisissa metsissä.

Toiveilta puuttuu kuitenkin pohja.

Luonnonvarakeskus julkaisi vastikään laskelman kestävästä hakkuumäärästä. Tämä "kestävyys" pitää sisällään ainoastaan taloudellisen ulottuvuuden, ei ekologista tai sosiaalista kestävyyttä. Tämä on oireellista metsäalalla: kiinnitetään huomio talouteen, ja muut kestävyyden ulottuvuudet ohitetaan kokonaan tai paikataan retoriikalla.

Suomalainen metsätalous ei ole tutkimustiedon valossa ekologisesti kestävää. Metsälajien uhanalaisuus on edelleen lisääntynyt ja lajeille tärkeän lahopuun määrä vähentynyt.

Mitä sosiaaliseen kestävyyteen tulee, kansalaisten mielestä luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on tutkitusti tärkein tavoite metsiä koskevassa päätöksenteossa. Lisäksi ihmiset eivät pidä avohakkuista.

WWF Suomen tuore raportti ekologisesti vastuullisesta hakkuupotentiaalista lähtee siitä, että metsistä suojellaan seitsemäntoista prosenttia, talousmetsiä käsitellään FSC-sertifikaatin kriteerein ja kantojen nostosta luovutaan. Näillä reunaehdoilla kutakuinkin nykyisen suuruiset hakkuut ovat mahdollisia.

On todella huolestuttavaa, jos Suomessa edelleen tähdätään ensisijaisesti bulkkituotteiden volyymin kasvattamiseen valtion tuella. Innovaatioita tarvitaan nyt muuhunkin kuin retoriikkaan. Tarvitaan aitoa uutta yrittäjyyttä nykyisten sellutehtaiden kylkeen.

Biotaloudesta tavoitellaan kasvua ja Suomen menestyksen tukipilaria. Lähtökohta on mielestämme hyvä, kunhan metsistä saatava hyvinvointi huomioidaan samalla kattavasti.

Ensiarvoisen tärkeää olisikin huolehtia siitä, että tuotteiden jalostusarvoa nostetaan tuntuvasti. Näin voimme varmistua, ettei elämän ja hyvinvoinnin edellytyksistä tingitä taloudellisen kasvun nimissä.

Liisa Rohweder
pääsihteeri
Annukka Valkeapää
metsäasiantuntija
WWF Suomi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat