Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekninen työ on tärkeä oppiaine monille pojille

Mielipide
 
Tuomo Einiö Tero Tammi Pasi Töytäri

Uusi peruskoulun opetussuunnitelma siirtää yläkoulun käsityötunteja 1.–2. luokille ja leikkaa valinnaisaineiden tunteja kolmanneksella. Opettajille opetusvelvollisuuden vaatimaa 24 vuosiviikkotuntia ei kerry edes 500 oppilaan kouluissa, joten myös opetuksen laatu vaarantuu.

Yläkoulun tunnit eivät riitä alakoulussa opittujen taitojen ylläpitämiseen saati niiden syventämiseen ja jatko-opintovalmiuksien luomiseen. Yläkoulun oppisisällöt asettavat vaatimuksia myös oppilaiden kehitystasolle.

Keskustelu oletuksiin perustuvasta käsityksestä opetuksen samansisältöisyydestä on synnyttänyt mielikuvan, että kukin oppilas opiskelisi vain yhden vuosiviikkotunnin teknisen työn ja yhden tekstiilityön sisältöjä 7. luokalla. Opetus muuttuisi askarteluksi hipaisutekniikalla. Pakollisen käsityön päättöarviointi suoritettaisiin kevyin perustein.

Uuden opetussuunnitelman perusteet eivät tunne samansisältöisyyttä, vaan edellyttävät opetuksessa painotettavan oppilaiden erilaisia kiinnostuksen kohteita.

Erityistä huolta kannamme syrjäytymisvaarassa olevista pojista, joille koulun käsityötunnit tarjoavat usein ainoat myönteiset oppimiskokemukset. Oppilaan omien intressien huomioiminen parantaa opiskelumotivaatiota.

Teknisen työn asema osana käsityöainetta on vaikea. Käsityö ymmärretään yleisessä puheessa tekstiilityöksi. Teknisessä työssä ja tekstiilityössä on täysin erilaiset oppisisällöt. Tekninen työ on ainerajat ylittävä, integroiva ja teoriaa konkretisoiva aine.

Tekninen työ ansaitsee statuksen omana aineena tai liittämisen esimerkiksi luonnontieteiden ainekokonaisuuteen.

Peruskoulun oppiaineena tekninen työ on vuosien kuluessa kehittynyt teknologia-aineeksi, jossa käytetään moderneja teknologiaopetuksen opetusvälineitä, tutustutaan teknologiseen ympäristöön ja sovelletaan monen teoria-aineen oppeja käytäntöön. Tällä on yhteiskunnallista merkitystä.

Tuomo Einiö, Helsinki
Tero Tammi, Kuopio
Pasi Töytäri, Kouvola
teknisen työn opettajia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat