Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikunta parantaa terveyttä ja oppimistuloksia

Mielipide
 
Eero Haapala Juuso Väistö Timo Lakka

Lasten ja nuorten vähäinen liikunta on keskeinen kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen riski. Vain pieni joukko suomalaisista lapsista ja nuorista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi.

Vähäinen liikunta lisää useiden yleisten kroonisten sairauksien vaaraa ja siten terveyspalveluiden käyttöä ja terveydenhuollon kustannuksia.

Kuopiolainen "Lasten liikunta ja ravitsemus" -tutkimus on osoittanut, että useat tyypin 2 diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien riskitekijät kasautuvat vähän liikkuviin, paljon ruudun ääressä aikaa viettäviin, epäterveellisesti syöviin ja ylipainoisiin lapsiin.

Tutkimustuloksemme viittaavat siihen, että säännöllisellä liikunnalla, liiallisen ruutuajan välttämisellä ja terveellisellä ravitsemuksella voidaan pienentää tyypin 2 diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien riskiä jo lapsuusiästä lähtien.

Opetushallitus on asettanut tavoitteeksi, että Suomessa asuu vuonna 2020 maailman osaavin kansa. Viime aikoina on kuitenkin keskusteltu suomalaisten lasten heikentyneistä oppimistuloksista. Pisa-tutkimuksen mukaan suomalaisten lasten lukutaito ja matemaattinen osaaminen ovat heikentyneet. Lisäksi lapsiasiavaltuutettu on esittänyt huolestuneisuutensa siitä, että lähes viidesosalla yläkouluikäisistä pojista on heikko lukutaito.

Liikunnalla näyttäisi olevan myönteinen vaikutus lasten ja nuorten oppimiseen, koulutustasoon ja innovatiivisuuteen. Siten liikunta voi auttaa saavuttamaan Opetushallituksen asettaman tavoitteen.

Tutkimustuloksemme viittaavat siihen, että varhaislapsuudessa monipuolisella liikunnalla saadut hyvät motoriset taidot edistävät lasten päättelykykyä, lukutaitoa ja matemaattista osaamista. Erityisesti pojilla näyttää motoristen taitojen myötä kehittyvän edellytyksiä parempaan kielelliseen ja matemaattiseen oppimiseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa tulee panostaa kroonisten sairauksien ehkäisyyn liikunnalla, ravitsemuksella ja muilla elämäntavoilla. On erityisen tärkeää tunnistaa mahdollisimman varhain lapset ja nuoret, joilla on suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, verenkiertoelinsairauksiin ja muihin keskeisiin kansantauteihimme. Erityisesti heitä tulisi ohjata ja innostaa hyvinvointia lisääviin elintapoihin.

Lasten ja nuorten liikunnan edistämistä tukevat päätökset ovat yhteiskunnan vaikuttajilta hyvä sijoitus suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuteen. Liikkumisen intoon tarvitaan myös vanhempien ja ystävien esimerkkiä ja tukea.

Eero Haapala, filosofian tohtori
Juuso Väistö, nuorempi tutkija
Timo Lakka, professori
biolääketieteen yksikkö
Itä-Suomen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat