Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapset ja nuoret on saatava lukutalkoisiin

Mielipide
 
Sari Hyytiäinen Susanna Huhta

Lasten ja nuorten lukutaidon heikentyminen ja lukemisharrastuksen radikaali vähentyminen on erittäin huolestuttavaa. Hyvä lukutaito on opiskelu- ja työelämässä selviytymisen perusedellytys, ja huono lukutaito korreloi jopa syrjäytymisen kanssa.

Lukeminen on aktiivisuutta, ajattelua vaativaa työtä, ja siten se myös kehittää ajattelun taitoja. On pelottavaa, millaiset ovat seuraukset, jos lukutaito hiipuu nykyistä tahtia.

Lukeminen on saanut vahvan kilpailijan: viihteellistymisen. Pelien pelaaminen, elokuvien katselu, somessa surffaaminen ja keskustelu ovat toki paljon vähemmän aivoja rasittavia kuin vaikkapa kokonaisen kirjan lukeminen. Kuitenkin nimenomaan jälkimmäisen tiedetään kehittävän tehokkaasti ajattelua. Näitä asioita ei silti ole nykymaailmassa järkevää asettaa vastakkain, vaan on mietittävä, miten hyödynnetään niiden kaikkien hyvät puolet ja miten ne täydentävät toisiaan.

Uudet peruskoulun opetussuunnitelmat konkretisoituvat parhaillaan kunta- ja koulutasolla. Opetussuunnitelman hieno ajatus monilukutaidosta ja kielitietoisesta koulusta pitää nyt oikeasti hyödyntää opetuksessa: kaikissa oppiaineissa on kyse kielestä ja lukemisesta.

Ryhdytään lukutaitotalkoisiin: luetaan pitkiä ja lyhyitä tekstejä, painettuja ja sähköisiä, lineaarisia ja multimodaalisia, tieto- ja kaunokirjallisuutta kaikissa oppiaineissa – ja kirjataan tuo velvoite koulun omaan opetussuunnitelmaan. Opetellaan monipuolisiksi lukijoiksi.

Kun vielä päättäjät ymmärtäisivät, että koulujen resursseista ei ole varaa enää vähentää yhtään ja esimerkiksi media saataisiin kaveriksi talkoisiin, tulos voisi olla yllättävän hyvä.

Sari Hyytiäinen
puheenjohtaja
Susanna Huhta
varapuheenjohtaja
Äidinkielen opettajain liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat