Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työsuojelutarkastukset eivät rasita työpaikkoja

Mielipide
 
Leo Suomaa

Matti Apusen kolumnissa (HS 7. 4.) työn loputtomista kauhuista ja vaaroista oli sekä asiaa että loputonta kauhistelua. Totta on, että työnantajan on järjestettävä työterveyshuolto. Totta on, että työsuojeluviranomaiset valvovat, että työnantaja noudattaa lakia. Muuten kolumnissa olivat puurot ja vellit sekaisin.

Lain mukaan työnantaja voi valita, miten hän järjestää työterveyshuollon. Kolumnin mukaan työterveyshuolto oli järjestetty terveyspalveluita antavan yrityksen kautta. Se on yksi vaihtoehto. Kunnallinen terveyskeskus olisi tässä tapauksessa ollut toinen vaihtoehto.

Koska palvelut tuotti yritys, kyse ei ollut viranomaisen toiminnasta. Kolumnin perusteella yrityksen palveluksessa olevat ammattilaiset ovat tehneet lainmukaisen terveystarkastuksen ja työpaikkaselvityksen. Niitä ei tehdä viranomaisen tarpeisiin, vaan työntekijän ja hänen työnantajansa hyödyksi. Toisin kuin Apunen väitti, virkamies ei käyttänyt tähän tapaukseen aikaansa lainkaan. Terveystarkastuksesta tai työpaikkaselvityksestä ei synny viranomaisraportteja. Apusen kuvaamissa tapahtumissa työsuojelu- tai muukaan viranomainen ei liene ollut mukana missään vaiheessa.

Suomessa on noin 240 000 työsuojeluviranomaisen valvontakohdetta. Niistä tarkastetaan vuosittain kymmenisen prosenttia. Työsuojelutarkastus kestää keskimäärin vähän toista tuntia. Runsas tunti kerran kymmenessä vuodessa on se taakka, joka työsuojelutarkastuksista aiheutuu Suomen työpaikoille.

Viranomaiset kohdistavat työsuojeluvalvonnan kohteisiin, joissa valvonnalla on vaikuttavuutta. Tavoitteena on edistää työssä jaksamista ja jatkamista sekä estää työlainsäädännön rikkomuksia. Lisäksi vastataan työpaikoilta, niin työnantajilta kuin työntekijöiltäkin, tuleviin valvontapyyntöihin. Kolumnin tietojen perusteella siinä kuvattu perhe ei osu millekään työsuojeluvalvonnan painoalueelle.

Tehtäväni puolesta työsuojeluosaston osastopäällikkönä saattaisin olla se virkamies, jonka Apusen mukaan pitäisi tuskailla resurssien niukkuutta. En tuskaile. Nykyiset työsuojelun viranomaisresurssit ovat määrältään jokseenkin oikein mitoitetut. Sen sijaan valvonnan nykyistä osuvammassa kohdistamisessa, oikeisiin asioihin puuttumisessa ja työpaikkojen eli työnantajien ja työntekijöiden kokemassa palvelun laadussa on vielä parannettavaa.

Leo Suomaa
ylijohtaja
sosiaali- ja terveysministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat