Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkakieltä voidaan selkiyttää

Mielipide
 
Leena Kallio

Pekka Sauri totesi virkakielestä (HS Mielipide 3. 4.), että "on turha toivoa, että virkakieli muuttuisi kansalaisen kannalta ymmärrettäväksi".

Yhteiskunnassa tätä pitää kuitenkin toivoa, ellei peräti vaatia. Virkakielen on oltava juridisesti ja muodollisesti vedenpitävää, mutta se ei tarkoita, ettei se saa olla selkeää ja helppolukuista. Tämä kielimuoto, kuten muukin yleiskieli, vaatii jatkuvaa huoltoa ja yksinkertaistamista. Kaikkia tekstejä ei voida niiden lukijoille selkokielistää, vaikka Sauri tätä edellyttää, kun asiakaskontaktia ei ole.

Selkiyttämällä tekstiä vältyttäisiin myös turhilta yhteydenotoilta. Selkiyttäminen onnistuu usein pelkästään lyhentämällä virkkeitä, käyttämällä lauseenvastikkeiden sijasta sivulauseita ja karttamalla tarpeettomia nominaalimuotoja. Eikö esimerkiksi seuraava muutoksenhakuohje kelpaisi Saurille huollettuna?

Alkuteksti: Muutosta tähän päätökseen voidaan hakea yllä mainitulta valitusviranomaiselta kirjallisella valituksella, joka valittajan itsensä tai hänen valtuuttamansa asiamiehen on annettava tai lähetin välityksellä tai postitse toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen viraston aukioloajan päättymistä luettuna yllä mainitusta päättymispäivästä.

Huollettuna: Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta yllä mainitulta valitusviranomaiselta. Muutoshakemus tehdään kirjallisena. Sen toimittaa valitusviranomaiselle joko hakija itse, hänen valtuuttamansa asiamies tai lähetti. Hakemus voidaan lähettää myös postitse. Muutosta koskevan hakemuksen on oltava perillä viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Valitusaika alkaa päätöksen antamispäivästä.

Leena Kallio
äidinkielen opettaja (eläkkeellä)
Sastamala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat