Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kainuun luonnon tulevaisuus on synkkä

Mielipide
 
Antti Lankinen

Heikki Simola ja Matti Saarnisto kirjoittivat jokin aika sitten Vieraskynässä, että "on jo käynyt selväksi, että Talvivaaran mustaliusketta ei voida hyödyntää taloudellisesti kannattavasti".

Leikitäänpä kuitenkin ajatuksella, että kaivos saataisiin kannattamaan ja sen tuotanto vakiinnutettua.

Talvivaaran malmivarannoissa on 3,41 miljoonaa tonnia nikkeliä (GTK:n Tutkimusraportti 194, tieto kaivosyhtiön arvion mukaan). Tähän mennessä Talvivaara on saanut malmitonnista irti noin yhden kilon nikkeliä. Vastaavalla saannilla esimerkiksi miljoonan nikkelitonnin tuottaminen merkitsee yhden miljardin malmitonnin kaivamista ja jalostamista. Sivukiveä, mustaliusketta sekin, nousee esiin lähes sama määrä.

Kaivoksen lyhyen historian aikana tuotetun 60 000 nikkelitonnin tuotantoon on tarvittu yli miljoona tonnia rikkihappoa. Samalla suhteella miljoonan nikkelitonnin tuotantoon tarvitaan lähes 20 miljoonaa tonnia rikkihappoa.

Miljardi tonnia malmikiveä ja miljardi tonnia sivukiveä on käsittämätön määrä. Lukua voidaan verrata koko Suomen kaivoshistorian kaivosten yhteiseen louhintaan vuosina 1550–2008. Tänä ajanjaksona Suomessa on louhittu varsinaista kalkki- ja malmikiveä runsaat 1 200 miljoonaa tonnia.

Miljardin malmitonnin ja lähes miljardin tonnin sivukiven mukana nousee valtava määrä rikkiä. Laskennallisesti rikin määrä muun muassa sivukivikasoissa tapahtuvan rapautumisen seurauksena voi tuottaa satoja miljoonia tonneja sulfaattia.

Jo kaivoksen luonnollinen tuotekierto tuottaa nikkeliin nähden moninkertaisen määrän sulfaattia. Mihin se sijoitetaan? Nykyisellä tuotannolla merkittävä osa syntyneestä sulfaatista johdetaan vesistöihin. Tulevaisuudessa olisi pystyttävä toimimaan paremmin.

Miljardissa tonnissa Talvivaaran mustaliusketta on noin 17 000 tonnia uraania. Sen tuottaminen prosessiliuoksesta, johon uraani liukenee, on taloudellisesti vielä kannattamattomampaa kuin nikkelin tuotanto. Meillä on käsissämme myös uraaniongelma.

Kaikki Talvivaaran luvut huimaavat. Köyhän malmion valjastaminen teolliseen tuotantoon on osoittautunut taloudellisesti kannattamattomaksi ja luonnolle tuhoisaksi toiminnaksi. Suurin osa kainuulaisista toivoo kuitenkin kaivokselle jatkoa.

Meitä on petetty, kun meille luvattiin ekologisesti toimiva kaivos. Kainuun ja Savon luonto itkee. Myös ihmiset tulevat itkemään.

Antti Lankinen
varapuheenjohtaja
Sotkamon Luonto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat