Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouteen tarvitaan vakautta ja uskottavuutta

Mielipide
 
Sampsa Saralehto

Uuden hallituksen tärkein tehtävä on saada talous kasvuun. Edellytyksenä on koko kansantalouden toiminnan uudistaminen. Avainsana on tuottavuus. Antti Tanskanen kirjoitti teemasta analyyttisesti (HS Vieraskynä 3. 4.). Pääkirjoituksessa (HS 5. 4.) käskettiin Suomen viennin mennä länteen.

Miksi Suomen vienti takeltelee? Joko tuotteet ovat liian kalliita, niillä ei ole kysyntää tai emme valmista sellaisia tavaroita ja palveluita, joita halutaan. Ovatko markkinointi ja ulkoiset taloussuhteet kunnossa?

Mantrana hoetaan innovaatioita ja tuotekehitystä tilanteen pelastajiksi. Esimerkkejä onnistumisista on, mutta ei tarpeeksi.

Kasvun vuosina unohdettiin transformaatio, mukautuminen uusiin olosuhteisiin. Koko sodan jälkeinen aika on ollut muutosta, mutta miksi emme nyt saa muutosta aikaan?

Kansantalouden on oltava valmis muutoksille kaikilla sektoreilla, sillä saavutettuja etuja ei ole. Markkinat muuttuvat koko ajan ja yritysten on oltava valmiita muutoksiin yhä herkemmin. Valtio ei ole luonut tarvittavaa vakautta. Meillä on suuri halu pysyä entisessä. Tämä lisää poliittista riskiä Suomea kohtaan yhdessä Venäjän tapahtumien kanssa.

Poliitikkojen ja järjestöjen ongelma on vanhoihin korporaatioihin luottaminen. Odotellaan pelastavia suuria investointeja. Haluttiin tai ei, maailma on muuttumassa valtiojohtoiseksi. Kansallisia suojaverkkoja puolustetaan. Yksipuolista tukea tarvitsevat myös pk-yritykset: ei unohdeta suuria, mutta otetaan aidosti mukaan myös pienet.

Suomi tarvitsee rohkeutta ja lisää markkinataloutta. Valtio ei voi olla kaikessa mukana. Sanojen ja tekojen on vastattava toisiaan niin politiikassa kuin yrityselämässäkin.

Sampsa Saralehto
dosentti, valtiotieteiden tohtori
Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat