Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terve kilpailu lisää työn tuottavuutta

Mielipide
 
Eero Pellikka

Suomen talousongelmat ovat syystäkin nousseet keskeiseksi teemaksi eduskuntavaaleissa. Valitettavasti keskustelun ytimessä ei ole ollut Suomen ongelmien perimmäinen syy: työn liian heikko tuottavuus.

Ministeri Antti Tanskasen (HS Vieraskynä 3. 4.) esimerkkiä noudatellen juuri työn tuottavuus pitäisi nostaa tärkeimmäksi puheenaiheeksi ja keinoksi nostaa Suomi ylös taloudellisesta stagnaatiosta.

Mitkään yleiset veronalennukset tai valtion elvytystoimet eivät voi nykyisiä talouden ongelmia ratkoa, koska ne eivät ole Suomen talouden ongelmien syitä. Todellinen syy on Suomessa tehdyn työn liian heikko tuottavuus.

Varsinaisia "ilmaisia lounaita", jotka olisivat helposti poliitikkojen lainsäädäntövaltaa käyttämällä toteutettavissa, en keksi kuin pari kappaletta.

Ensinnäkin Suomessa pitäisi ottaa käyttöön sähköinen äänestysjärjestelmä. Nykyinen paperiäänestysjärjestelmä palkattuine ääntenlaskijoineen on vanhentunut. Sama asia pystyttäisiin niin haluttaessa toteuttamaan paljon halvemmalla ja tehokkaammin. Suomen pitäisi tässä asiassa ottaa mallia Virosta.

Toiseksi, parhaillaan vireillä olevan julkisen hankintalainsäädännön uudistamistyössä pitäisi huomioida se, että tarjouskilpailun tarjoajia pitäisi kannustaa innovatiivisuuteen nykyisen tarjouspyyntökäytännön sijaan. Tällöin hankittavat järjestelmät muotoutuvat tarkoituksenmukaisemmiksi ja kustannustehokkaammiksi.

Kolmanneksi keskushallinto voisi määrätä valtion ja kuntien viranomaiset tarjoamaan palveluitaan sähköisinä aina kun se on tarkoituksenmukaista. Toistaiseksi eri viranomaisilla on ollut hyvinkin vaihtelevat käytännöt sähköisen asioinnin suhteen.

Tärkeää on myös se, mitä ei pidä tehdä. Työelämän niin sanottujen nollatuntisopimusten kieltäminen olisi surkuhupaisan huono päätös nykyisessä taloustilanteessa, jossa työttömyys kasvaa jatkuvasti.

Työllisyys ei parane ainakaan sillä, että työntekijän palkkaaminen tehdään työnantajalle mahdollisimman vastenmieliseksi.

Nämäkään ehdotetut konkreettiset teot eivät yksinään nostaisi Suomea suosta, mutta yhdessä lukuisten muiden työn tuottavuutta parantavien toimien kanssa ne voisivat sen tehdä. Olennaisinta olisi se, että käytäisiin laaja-alaista yhteiskunnallista keskustelua keinoista, joilla voidaan parantaa suomalaisen työn tuottavuutta.

Vieläkö on aloja, joilla vallitsevaa kilpailua voisi lainsäädännöllä lisätä? Terve kilpailu lisää työn tuottavuutta. Tuore esimerkki on kaukobussiliikenteen kilpailun vapauttaminen, joka on romahduttanut kaukoliikennelippujen hinnat. Sen myötä kysyntä ja samalla talous ovat kasvaneet.

Entä miten suomalaisia yrityksiä ja viranomaisia voisi kannustaa automatisoimaan toimintatapojaan? Robotit eivät nimittäin vie suomalaisten töitä, vaan ne parantavat työllisyyttä työn parantuneen tuottavuuden takia; aina tarvitaan ihmisiä valvomaan ja koordinoimaan automatisoitua työtä.

Eero Pellikka
lakimies, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat