Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat ajatukset hallitsevat päätöksentekoa

Mielipide
 
Kauko Parkkinen

Markku Elonen (HS Mielipide 4. 4.) on oikeassa sanoessaan, että vienti ei pelasta Suomea. Itse asiassa talouspolitiikkamme yksipuolinen painottuminen vientiin on talousongelmiemme eräs keskeinen syy.

Raimo Havusela kertoo väitöskirjassaan (1999), että vuoden 1856 teollisuuskomitea teki linjaratkaisun, jossa se perusti talouspolitiikan vientiä harjoittavaan suurteollisuuteen, koska puuta ja vesivoimaa oli yllin kyllin. J. V. Snellman kannatti senaatissa kotimarkkinapainotteista linjaa, mutta jäi vähemmistöön.

Sotakorvausteollisuus vahvisti raskasta linjaa edelleen, ja siihen perustui myös Urho Kekkosen kuuluisa pamfletti Onko maallamme malttia vaurastua? vuodelta 1952.

Eräs lähetystössä mukana ollut kertoi aikoinaan, kuinka he esittivät virkamieshallituksen pääministerille 1950-luvulla huolensa, että yrittäjät eivät pärjää, jos silloin suunnitteilla ollut liikevaihtoveron ulottaminen käsityöliikkeisiin toteutetaan. "Te saattekin kuolla, me tarvitsemme vientiteollisuutta", vastasi pääministeri.

Terttu Grönfors kertoo parin vuosikymmenen takaisessa väitöskirjassaan, että yritysten johtamista hallitsevat kaavamaiset ajatukset juontuvat 1600-luvulta. Niihin kuuluu muun muassa työntekijöiden pitäminen työvoimana. Teollisuuskomitea katsoi sitäkin olevan riittävästi, joten siitä ei tarvinnut huolta kantaa.

Kun moni puolue lupaa nyt uutta suuntaa Suomelle, joutuvat poliitikot aloittamaan todella perustekijöistä, sillä vanhat ajatukset hallitsevat kaikkea päätöksentekoa. Lisäaikaa on ostettu ydinvoimalla ja "ulkomaisen työvoiman tuonnilla", kuten selkäpiitä karmiva sanonta kuuluu.

Keskitetty tulopolitiikka perustuu edelleen teollisuuden oloihin, vaikka sen osuus koko työvoimasta on vain 16 prosenttia. Näin on ostettu lisäaikaa maailman muutoksessa, mutta aika saattaa olla loppumassa.

Kauko Parkkinen
tietokirjailija, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat