Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveyspolitiikan on oltava oikeudenmukaista

Mielipide
 
Heikki Laine

Heikki ja Antti Junkkari olivat sitä mieltä (HS Mielipide 7. 4.), että lääkärinetiikalla tulisi tehdä terveyspolitiikkaa ja heidän mukaansa hoitoa ei voida evätä resurssipulan takia. Toivon molemmille menestyksekästä työuraa ja ennen kaikkea lisää kokemusta lääkärin käytännön työstä.

Taloudelliset resurssit ovat määränneet hoidon saatavuuden esimerkiksi yksityissektorilla oikeastaan aina. Hoito riippuu vakuutusyhtiön tai potilaan omasta maksuhalukkuudesta. Lääkäri toki tekee diagnoosin ja määrittää hoidon tarpeen, mutta oman etiikan toteuttamiselle on taloudelliset rajat.

Julkisella puolella taas olemme monen vuosikymmenen ajan tottuneet siihen, että maksaja eli kunnat rahoittavat kaiken sen hoidon, minkä potilas lääkärin mukaan tarvitsee. Lääkärin ei ole käytännössä tarvinnut "kieltää potilaaltaan hänen tarvitsemaansa hoitoa" resursseista johtuvista syistä.

Tulevina vuosina joudumme jakamaan niukkuutta maailmojen syleilyn sijaan, koska resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. Aiemmin sanottiin, että terveydellä ei ole hintaa, mutta kyllä sillä vain on: hinta on toisen ihmisen terveys.

Kokeneet kollegat Eeva Ruotsalainen, Martti Talja ja Tuula Hannila-Handelberg yrittivät kertoa (HS Mielipide 4. 4.), että terveyspolitiikkaa ja yksittäisen lääkärin eettisiä ohjeita ei voida sotkea keskenään. Terveyspolitiikka antaa tosin ne työkalut, joilla yksittäinen lääkäri käytännössä etiikkaansa toteuttaa.

Lääkäreiden olisi tärkeä vaikuttaa terveyspolitiikkaan varsinkin nyt, kun aletaan jakaa niukkuutta. Jos hoitoja joudutaan resurssien takia rajaamaan, olisi tärkeää, että se tehdään oikeudenmukaisesti ja lääketieteellisen tarpeen tai kiireellisyyden perusteella. Huonompi tapa on esimerkiksi syventää sairaanhoitopiirien tyypillistä alibudjetointia, jolloin vuoden viimeisinä kuukausina todetaan, ettei ketään voida enää hoitaa ja parasta hoitoa saavat ne, jotka älyävät sairastua alkuvuonna.

Erityisen rakentavaa keskustelua ei ole sekään, että piiloudutaan priorisointikeskustelussa oman erinomaisen etiikan sateenvarjon suojaan ja annetaan muiden tehdä ikävät päätökset. Joku voisi nimittää sitä vastuun pakoiluksi.

Heikki Laine
ylilääkäri, Mikkeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat