Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin taidemuseosta halutaan tehdä kinkku

Mielipide
 
Kimmo Sarje

Helsingin taidemuseon johtokunnan kokouksessa päätettiin tiistaina 7. 4. niukalla enemmistöllä valita museon uudeksi nimeksi HAM, joka on lyhenne museon englanninkielisestä nimestä Helsinki Art Museum. Ehdotusta perusteltiin kansainvälisyydellä.

Suomalaisittain HAM voi kuulostaa lennokkaalta nimeltä. Mutta entä kansainvälisesti? Englannin sanakirjan mukaan sanan "ham" merkityksiä ovat muiden muassa "kinkku", monikossa "reidet" (hams), "huono näyttelijä", "amatööritaiteilija", adjektiivina "huonosti näytelty", verbinä "näytellä huonosti", "näytellä liioitellen" ja "liioitella".

Tällaisia mielleyhtymiä hyvin palkatut brändinikkarit haluavat tuputtaa Helsingin taidemuseolle. Tämä aprillipila museon nimenä on riski ja voi muodostua kansainvälisen vinoilun puujalaksi.

Millaisen vaikutuksen suomenkieliselle tekisikään, jos taidemuseon nimi olisi KINKKU Helsingin taidemuseo tai ruotsinkieliselle SKINKA Helsingfors konstmuseum?

Lisäksi venäjäksi HAM, kyrillisesti kirjoitettuna XAM, tarkoittaa "moukkaa".

Kokouksessa kinkkua ajettiin kuin käärmettä pyssyyn. Ehdotuksestani asian pöytäämiseksi poikkeuksellisesti äänestettiin, eikä Kristian Järnefeltin HETA-vaihtoehtokaan menestynyt. Toivon, että Helsingin kaupunginhallitus harkitsee huolellisesti, vahvistaako se johtokunnan kinkkupäätöksen. Miltä kuulostaisi HeART Helsingin taidemuseo?

Kimmo Sarje
kuvataiteilija, Helsingin
taidemuseon johtokunnan jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat