Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaisen opiskelijan on yhä vaikea työllistyä

Mielipide
 
Susanna Kaavi

Opiskelen kansainvälisen oikeustieteen englanninkielisessä maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa. Suurin osa opiskelutovereistani on ulkomaalaisia. Olen yllättyneenä ja surullisena seurannut vierestä heidän työnhakuyrityksiään ja sitä, kuinka hankalaksi työllistyminen on Suomessa tehty ulkomaalaiselle.

Ensimmäinen työnhakua vaikeuttava tekijä on, että vain murto-osa työpaikkailmoituksista on englanniksi. Ilmoitukset ovat suomeksi, vaikka globaalissa yritysympäristössä englannin käyttöä työkielenä pidetään ainakin suurissa yrityksissä usein itsestäänselvyytenä. Monissa tehtävissä kotimaisten kielten taidolle ei ole tarvetta, mutta työnhaussa niiden vaatimisesta pidetään kuitenkin usein kiinni.

Toinen ongelma on työnantajien ennakkoluulot ulkomailla suoritettuja tutkintoja kohtaan. Suomalainen yliopistokoulutus on korkeatasoista, mutta on harhaluulo kuvitella, että se on ainutlaatuista. Esimerkiksi muualla kanditutkintonsa suorittaneet ovat voineet valmistua arvostetusta yliopistosta hyvin arvosanoin. Suomessa he saavat yllätyksekseen oppia, että kansainvälisyys ei olekaan etu, vaan työllistymisen kannalta on ehdottomasti parempi valmistua suomalaisesta yliopistosta.

Joitakin työpaikkailmoituksissa esiintyviä vaatimuksia ei voi perustella mitenkään. Eräskin ilmoitus oli englanniksi. Siinä painotettiin erityisesti kansainvälisen kokemuksen tärkeyttä. Hakemukseen piti kuitenkin liittää kopio ylioppilastodistuksesta. Eikö suomalaisen yo-todistuksen vaatiminen ole sama kuin sanoisi suoraan, että "etsimme kansainvälistä ja kielitaitoista asiantuntijaa mutta palkkaamme vain suomalaisia"?

Moni kansainvälinen osaaja ei löydä paikkaansa Suomen työelämässä ja joutuu siksi etsimään sitä muista maista. Tämä on Suomen kannalta erittäin surullista. Esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunta arvioi vuoden alussa, että maahanmuuton pitäisi lähes kaksinkertaistua, jotta työikäisten määrä pysyisi ennallaan. Lisäksi on ihmeellistä, että ulkomaalaisten työntekijöiden potentiaalia ei ymmärretä hyödyntää. He tuovat mukanaan uutta osaamista ja tärkeitä kontakteja. He osaavat usein myös kansainvälisen yhteistyön kannalta hyödyllisiä kieliä, joita suomalaiset eivät ole opiskelleet.

Toivottavasti työnantajien asenteet muuttuvat pian. Kansainvälistyvä maailma ei ole jäänyt eikä jää odottelemaan pientä Suomea.

Susanna Kaavi
opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat