Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Löysä tahti ammattikorkeassa vie motivaation

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jo pitkään on puhuttu korkeakouluopintojen keston ja valmistumisaikojen lyhentämistarpeesta, jotta opiskelijat saataisiin nopeammin työelämään ja työurat pidemmiksi.

Tyttäreni opiskelee ensimmäistä vuottaan ammattikorkeakoulussa. Opintoja sivusta seuranneena en voi kuin ihmetellä suuresti: kouluviikot ovat pääsääntöisesti neli-, joskus kolme- tai jopa kaksipäiväisiä. Päivittäinen tuntimäärä vaihtelee yhden ja neljän välillä eikä kotitöitä ole nimeksikään.

Tunteja ja kokonaisia kursseja peruutellaan vähän väliä – milloin mistäkin syystä. Lienee epäoikeudenmukaista yleistää, mutta myös monen muun nuoren opiskelua sivusta seuranneena olen melko vakuuttunut, että tämä on valitettavan tavallinen tilanne useassa ammattikorkeakoulussa.

Tyttäreni tutkinnon suorittaminen kestää 4,5 vuotta. Äkkiä ajatellen voisi kuvitella, että jos tahtia kiristettäisiin, opiskeluajasta saataisiin helposti lyhempi ja tehokkaampi. Lisäksi tällainen löysäily on omiaan laskemaan opiskelumotivaatiota ja turhauttamaan opiskelijaa.

Tuntuu täysin järjettömältä, että opiskelija joutuu ottamaan ylimääräistä opintolainaa, maksamaan kallista vuokraa ja käyttämään yhteiskunnan tukea – veronmaksajien kustannuksella.

Hiljattain kävi ilmi, ettei tyttärelleni – eikä juuri kenellekään muullekaan hänen luokallaan – ole kertynyt tarpeeksi opintopisteitä tänä lukuvuonna, joten pahimmassa tapauksessa tuet peritään takaisin. Miten ihmeessä opintopisteitä olisi tällä meiningillä voinut kertyäkään?

On selvää, että aikuisen pitäisi kyetä itse pitämään huolta opintovelvoitteidensa täyttymisestä, mutta olisi kuitenkin luullut jonkun opinahjossa edes mainitsevan asiasta.

Valvooko jokin elin oikeasti, siis muutenkin kuin paperilla, mitä ammattikorkeakouluissa tehdään? Sivustakatsojana vaikuttaa vahvasti siltä, että syytä todellakin olisi.

Turhautuneen
amk-opiskelijan äiti
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat