Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarvitsemme vahvan eläkeläisten kattojärjestön

Mielipide
 
Niilo Hyytiäinen

Eläkkeellään toimeentulevat veronmaksajat ovat aiemmin vaienneet, mutta nyt he ovat saamassa kyykyttämisestä tarpeekseen.

Eläkeläisten oikeuksien tarkoituksellinen alasajo alkoi 19 vuotta sitten. Vuonna 1996 silloinen eduskunta hyväksyi "veret seisauttavan eläkeuudistuksen", joka mitätöi vuodesta 1977 lähtien toimineen puoliväli-indeksin. Uuden lain myötä puoliväli-indeksistä erotettiin omaksi haarakseen eläkeikäisen indeksi.

Tuomittava eläkeindeksi leikkaa eläkkeen kasvua. Jotta epäoikeudenmukainen muutos olisi mahdollisimman täydellinen, muutettiin kansaneläkkeen pohjaosakin – jonka piti olla koskematon – eläketulovähenteiseksi. Sitä leikattiin vuosittain, kunnes leikatun pohjaosan maksaminen loppui vuonna 2002.

Vuosia jatkunut epäoikeudenmukainen, suorastaan pilkkaava indeksi sekä palkansaajia kireämpi verotus ovat kaventaneet eläkeläisten ostovoimaa. Näin toimii kansan valitsema eduskunta, Suomen ylin lainsäätäjä. On luotu perusta ikäsyrjinnälle.

Yhdysvalloissa toimii menestyksellisesti vaikutusvaltainen ja puolueista riippumaton eläkeläisjärjestö American Assosiation of Retired Persons (AARP). Tämä 37 miljoonan jäsenen yhdistys valvoo ja puolustaa voimakkaasti senioreiden oikeuksia. Sen kannanottoja kuunnellaan herkällä korvalla myös Capitol-kukkulalla.

Yhdistys seuraa tarkasti lainsäädäntöä ja pyrkii vaikuttamaan siten, ettei eläkeläisten ostovoima jää jälkeen talouden kasvusta.

Suomessa tulisi kiirehtiä vastaavanlaisen järjestön perustamista. Sen tulisi olla puolueista riippumaton valtakunnallinen kattojärjestö, jonka toimenkuvana olisi lähinnä eduskuntapuolueisiin mutta myös kuntapäättäjiin suunnattu lobbaus eläkeläisten oikeuksien puolustajana.

Järjestön jäseniä voisivat olla esimerkiksi eläkkeellä olevat politiikan raskassarjalaiset sekä arvostetut yhteiskuntavaikuttajat talouselämän eri aloilta.

Eläkeläisten poliittinen painoarvo kasvaa voimakkaasti tulevaisuudessa. Jos meillä olisi vahva kattojärjestö, sen kannanottoja ei enää voitaisi ohittaa pelkällä olankohautuksella. Tuskin mikään hallitus voisi edes kuvitella pysyvänsä vallassa, jos se alkaisi merkittävästi puuttua vanhenevan väestön oikeuksiin.

Niilo Hyytiäinen
eläkeläinen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat