Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalitaistelu antaa huonon kuvan demokratiasta

Mielipide
 
Kaj Karlsson

Kevään vaalitaistelu antaa surullisen kuvan kansanvaltamme toimimattomuudesta. Ehdokkaat ja puolueet syyllistyvät puolivillaisten iskulauseiden viljelyyn. Kansa pakotetaan äänestämään ulkonäön, tunnettuuden tai umpikieron vaaliohjelman perusteella. Media tehtailee harhaanjohtavia vaalikoneitaan muka helpottamaan äänestäjiä. Koko ketjun toimimattomuus näkyy surkeassa päätöksenteossa, kun Arkadianmäelle ei saada valittua suoraselkäisiä suomalaisten hyvinvoinnin edistäjiä.

Apua voi löytyä kansalaisjärjestöistä ja kansalaisaloitteista. Kansalaisaloite voisi toimia kaksivaiheisesti. Jo 10 000 allekirjoittajan aloite vaatisi puolueiden ja kansanedustajien kirjallisen kannanoton. Tiedot vietäisiin eduskunnan julkiseen tietokantaan. Yhteenvedot määrättäisiin Tilastokeskuksen tehtäväksi. Vaaleihin ei voitaisi enää mennä sammutetuin lyhdyin.

Yli 50 000 allekirjoittajan aloite pitäisi ottaa eduskunnan käsittelyyn määräajassa. Toimintaa valvoisi eduskunnasta riippumaton perustuslakituomioistuin, joka valittaisiin suoralla kansanäänestyksellä presidentinvaalien yhteydessä.

Kansalaisjärjestöt olisivat tietenkin helposti puolueisiin sitoutuneita. Poistamalla yhteiskunnan korruptoivat tukirahat voitaisiin ainakin osittain koota vastuulliset kansalaiset puhaltamaan yhteiseen hiileen. Esimerkiksi puolueiden niskaote eläkeläisjärjestöistä hellittäisi, kun RAY-tuet poistettaisiin. Eläkeläiset huomaisivat, että heitä yhdistää enemmän sorrettu asema kuin vanha väljähtynyt poliittinen vakaumus.

Puolueiden toiminta muuttuisi. Säälittävän mielikuvamarkkinoinnin tilalle pitäisi kehittää aidosti kansalaisten oikeisiin kysymyksiin vastaamaan pystyvä koneisto.

Saatan olla optimisti. Yrityksetkin kehittyvät kriisien kautta, miksei kansanvaltakin. Tietotekniikkaa tietenkin tarvitaan, ja kaikilla on oltava mahdollisuus allekirjoittaa aloite ja äänestää vaikka Kela-kortilla missä tahansa. Haasteita siis riittää, mutta palkintona on parempi ja oikeudenmukaisempi Suomi.

Kaj Karlsson
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat