Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esteettömistä ja turvallisista asunnoista on pian pula

Mielipide
 
Sari Hosionaho Raija Hynynen Erja Väyrynen

Vuonna 2030 maassamme on noin 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta asukasta. Ikärakenteen muutos on nopea ja se vaikuttaa suoraan asumiseen. Jotta ikääntyneet voivat asua kodissaan mahdollisimman pitkään, heillä tulee olla toimiva, esteetön ja turvallinen asunto. Esteettömiä asuntoja tarvitsevat myös vammaiset ja lapsiperheet.

Asuntokantamme muuttuu kuitenkin hyvin hitaasti, joten tulevaan muutokseen on ryhdyttävä varautumaan jo nyt.

Julkisuudessa on viime aikoina käyty keskustelua esteettömyyden kustannuksista. Se on perustunut lähinnä mielikuviin. On väitetty, että esteettömyysmääräykset aiheuttavat suuria rakennuskustannuksia ja että kalliiden asuntojen ongelma poistuisi esteettömyysmääräyksiä lieventämällä.

Ympäristöministeriön vuonna 2014 teettämän selvityksen mukaan esteettömyyden osuus kerrostalojen rakennuskustannuksissa on hyvin pieni. Helsingissä nämä kustannukset olivat kuusikerroksisen talon kolmiossa 31 euroa neliömetriltä ja yksiössä 63 euroa neliömetriltä syksyn 2014 kustannustasolla.

Kustannukset laskettiin rakentamismääräyskokoelman esteettömyysmääräysten perusteella, ja asuntojen lisäksi huomioitiin yhteistilat, sisäänkäynnit ja piha-alueet. Kustannukset pysyivät maltillisina myös, kun tehtiin määräykset ylittäviä ratkaisuja, kuten automaattiset ulko-ovet.

Sen sijaan korjausrakentamisessa esteettömien ratkaisujen kustannukset ovat moninkertaiset verrattuna uustuotantoon. Näitäkin korjauksia tarvitaan.

Esteettömyydessä on ennen kaikkea kyse hyvästä suunnittelusta. Tilaaja on ratkaisevassa asemassa, jotta tehokkaaseen ja toimivaan esteettömyyteen voidaan panostaa.

Kun suunnitteluun varataan riittävästi resursseja, saadaan tehokkaita esteettömiä asuntoja ilman hukkatilaa. Esimerkiksi esteetön kylpyhuone mahtuu neljään neliöön.

Tarvitsemme vuoteen 2030 mennessä noin miljoona esteetöntä ja turvallista asuntoa. Tästä on valmiina vasta noin kolmasosa. Puuttuvat kaksi kolmasosaa on saatava uustuotannolla ja nykyisiä asuntoja korjaamalla. Jos esteettömyyden merkitystä ei ymmärretä ja vastustaminen jatkuu, tavoitetta ei saavuteta.

Jokaista esteetöntä asuntoa tulee kysymään suuri joukko ikääntyneitä, jotka kilpailevat muiden toimivaa asuntoa etsivien kanssa. Mikäli esteettömiä asuntoja on tarjolla liian vähän, niiden hinnat kohoavat nopeasti. Tämä näkyy jo nyt palvelujen lähellä sijaitsevien hissitalojen asuntojen hinnoissa.

Esteetön ja toimiva asunto on yhä vahvempi markkinavaltti myös pienempien asuntojen kohdalla. Siksi rakennusalan kannattaa suhtautua vakavasti esteettömien asuntojen kysynnän kasvuun.

Esteettömien asuntojen riittävä tarjonta vastaa myös väestömme huoltosuhteen haasteeseen ja ikääntyvän väestön palvelutarpeen hallintaan. Hyvät asuinolot osaltaan myöhentävät ja jopa ehkäisevät siirtymistä palveluasumiseen ja kalliiseen laitoshoitoon.

Mikäli nykyinen kehityskulku ei muutu, esteettömistä asunnoista on pian pula.

Sari Hosionaho
ohjelmapäällikkö
Raija Hynynen
asuntoneuvos
Erja Väyrynen
yliarkkitehti
ympäristöministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat