Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsikirjoitusten arviointi ei ole ajanhukkaa

Mielipide
 
Antti Kasper

Kirjailija Ari Wahlsten kirjoitti (HS Mielipide 8. 4.) käsikirjoitusten käsittelyajoista kustantamoissa. Kysymys on tuttu. Tarjottujen käsikirjoitusten määrä on huima julkaistuihin nähden. Otavaan saapuu vuosittain tuhatkunta uutta kaunokirjallista käsikirjoitusta. Esikoisteoksia julkaisimme viime vuonna kuusi.

En silti voi yhtyä Wahlstenin näkemykseen, että käsikirjoitusten tarjoamiseen ja arvioimiseen käytetty aika olisi "tuhlausta". Uusien lahjakkuuksien etsiminen on kustantajan ydintyötä. Miten tämä olisi mahdollista käsikirjoituksia lukematta, sitä on vaikea nähdä. Ja lukeminen, se vie aikaa.

Uuden kirjailijan ottaminen kustannusohjelmaan on tarkkaan harkittu päätös. Kustantaja kysyy itseltään: Innostunko tästä käsikirjoituksesta? Olisiko siitä – mahdollisesti muokattuna – julkaistavaksi? Löytyisikö sille lukijoita? Onko tässä kirjoittaja, jonka tulevaisuuteen kirjailijana uskon?

Suomalaisten laajalla kirjoitusharrastuksella on valtava arvo. Kustantaja voi kuitenkin arvioida käsikirjoitusta vain julkaisemisen näkökulmasta. Jos vastaus on ei, se pitää kertoa viipymättä. Kommentointiin ei ole mahdollisuutta. Ainakin Otavassa olemme panostaneet ripeään reagointiin. Monien kuukausien, saati vuosien, vastausajat eivät ole tätä päivää.

Todella hyviä tarjokkaita on aina vähän. Ratkaisevaa on tarttua nopeasti niihin, joista oikeasti innostumme ja lähteä työstämään niitä eteenpäin yhdessä kirjoittajien kanssa.

Suomessa kirjoitetaan nykyisin kiinnostavampaa kirjallisuutta kuin ehkä koskaan. Hyvää on sekin, että alalla toimii erilaisia kustantajia. Myös kirjoittajalla pitää olla vaihtoehtoja ja mahdollisuus löytää se kustantaja, joka innostuu juuri hänen tekstistään ja jonka kanssa yhteistyö palvelee parhaiten juuri hänen tavoitteitaan.

Moninaisuus ja terve kilpailu toki vievät resursseja. Uskon silti, että vain niiden kautta syntyvät suurimmat menestykset ja taataan parhaiten kirjallisen kentän rikkaus nyt ja tulevaisuudessa.

Antti Kasper
kaunokirjallisuuspäällikkö
Kustannusosakeyhtiö Otava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat