Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsemurhan tehneiden omaisille enemmän tukea

Mielipide
 
Anita Ruutiainen Pia Hytönen

Itsemurhien vähentymisestä huolimatta Suomessa tehdään edelleen kansainvälisesti katsottuna paljon itsemurhia (HS 8. 4.). Joka vuosi lähes tuhat ihmistä tekee itsemurhan Suomessa.

Läheisen itsemurha on aina järkytys omaisille. On tavallista, että omaiset tuntevat surun lisäksi vihaa, häpeää, pettymystä ja syyllisyyttä. Hylätyksi tulemisen tunteet ja sosiaalisen leimautumisen kokemukset ovat yleisiä.

Jos omaiset jäävät ilman varhaista tukea, se voi johtaa perheen elämänlaadun ja -hallinnan heikkenemiseen, työkyvyn alenemiseen, sairauspoissaoloihin ja ennenaikaiseen eläköitymiseen. Itsemurhan tehneiden omaisilla on lisäksi kohonnut itsemurhariski.

Järjestömme tukee Suomen Mielenterveysseuran laatimaa ehdotusta kansallisesta itsemurhien ehkäisyohjelmasta. Ohjelmassa mainitaan muun muassa, että itsemurhan tehneiden läheisille tulee tarjota aktiivisesti tukea matalan kynnyksen kriisiapuna ja ammatillisesti ohjatuissa vertaistukiryhmissä. Näin voidaan vähentää itsemurhamallin siirtymistä eteenpäin perheissä.

Maailman terveysjärjestön (WHO) tuore raportti itsemurhien ehkäisystä painottaa, että itsemurhia voidaan ehkäistä. Suomi tarvitsee kansallisen itsemurhien ehkäisyohjelman.

Anita Ruutiainen
puheenjohtaja
Pia Hytönen
toiminnanjohtaja, Mielenterveysomaisten keskusliitto, FinFami

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat