Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallisyhteisöjen moninaisuus turvaa kasvun

Mielipide
 
Hannu Katajamäki

On liian kapeaa väittää kaupunkien kasvun elättävän Suomea (HS Kaupunki 11. 4.).

Suomi on monimuotoisten paikallisyhteisöjen mosaiikki. Tiukka rajanveto kaupunkien ja maaseutujen välillä on aikansa elänyt. On mahdotonta sanoa, mistä kaupunki alkaa ja mihin maaseutu päättyy.

On myös aikansa elänyttä väittää, että koko maan asuttuna pitäminen ja kilpailuky olisivat keskenään ristiriidassa. Sen sijaan on syytä pohtia kehitysedellytysten turvaamista myös pienempien paikkakuntien asukkaille ja yrityksille juuri kilpailukyvyn näkökulmasta.

Pääkaupunkiseudun menestyksen heijastumisesta kovin etäälle ei ole minkäänlaista tutkimuksellista näyttöä. Keskittämisen politiikkaa ei voi tällä perustella. Tämä ei kuitenkaan tietenkään tarkoita, etteikö vahva pääkaupukiseutu olisi Suomelle tärkeä.

Kilpailykyvyn vahvistamiseksi Suomen olisi tartuttava maailman tarjoamiin mahdollisuuksiin Hangosta Utsjoelle. Tämän vuoksi suurille ja pienille paikallisyhteisöille on taattava yhdenvertaiset edellytykset kehittyä omista lähtökohdistaan. Suomen tie ei ole keskitetty, vaan hajautettu kilpailukyky.

On luovuttava menestyksen suurkaupunkikeskeisestä ennaltamääräytymisopista. Se ei istu Suomen maantieteeseen.

Sen sijaan paikallisyhteisöjen moninaisuus turvaa myönteiset sattumat: jossain juuri oikeat ihmiset kohtaavat ja syntyy oivalluksia sekä uusia sankaritarinoita.

Jos uskotaan suurkaupunkimalliin ja kehitetään yhteiskuntaa sen varassa, myönteisten sattumien maksimoitumisen mahdollisuus menetetään ja heikennetään Suomen kasvumahdollisuuksia.

Hannu Katajamäki
aluetieteen professori
Vaasan yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat