Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkopalvelu helpottaisi yhteydenpitoa reserviläisiin

Mielipide
 
Ville Simola

Tiedotusvälineissä on uutisoitu laajalti (muun muassa HS Kotimaa 10. 4.), että Puolustusvoimat on lähettämässä vapun jälkeen kirjeet kaikille 900 000 reserviläiselle. Yhteydenoton tarkoituksena on päivittää reserviläisten henkilökohtaisia tietoja, kertoa kunkin rooli reservissä sekä testata asevelvollisrekisterin toimivuutta. On sinällään hienoa, että näin toimitaan.

Olen ollut reservissä nyt noin kymmenen vuoden ajan. Kirjeen saaminen on ensimmäinen kerta, kun Puolustusvoimat on minuun yhteydessä varusmiespalveluksen jälkeen. Olen toki ollut mukana vapaaehtoisessa maanpuolustustoiminnassa maanpuolustusyhdistysten kautta, mutta kertauksiin liittyvää tai mitään muutakaan "tornipostia" ei ole kuulunut.

Täytyy myöntää, että olen hieman pettynyt ja samalla epätietoinen. Niin näyttivät olevan reserviläiset, jotka valittelivat Ilta-Sanomissa (10. 4.), että halu puolustaa maata olisi kova – mutta viestintää heidän suuntaansa sitten varusmiespalveluksen ei ole ollut.

On ihan ymmärrettävää, että viime vuosien aikana tehdyt määrärahojen kiristykset ovat johtaneet reserviläisille suunnattujen kertausharjoitusten määrän merkittävään vähenemiseen. Siitä huolimatta Puolustusvoimien tulisi muistaa, että heillä on käytössään poikkeuksellisen laaja 900 000 reserviläisen yhteisö, jolle tulisi vähintäänkin viestiä, missä mennään. Ei ole riittävää, että tähän yhteisöön pidetään yhteyttä kerran kymmenessä vuodessa tai jopa harvemmin.

Ehdotankin, että Puolustusvoimat päivittää viestintänsä myös reserviläisten suuntaan nykyaikaiseksi ja hyödyntää siinä digitaalisuutta.

Puolustusvoimat voisi esimerkiksi luoda reserviläisille suunnatun verkkopalvelun, josta kukin reserviläinen voisi omilla verkkopankkitunnuksillaan käydä tarkistamassa henkilökohtaiset tietonsa sekä roolinsa reservissä.

Palvelun kautta olisi myös mahdollista lähettää reserviläisille tiedotteita ja viestejä.

Tämän lisäksi palvelu voisi tarjota yhteenvedon reserviläisen menneistä ja tulevista kertausharjoituksista sekä seurata kertyneiden kertauspäivien määrää. Halukkaiden tulisi myös voida löytää tietoa ja ilmoittautua Puolustusvoimien ja maanpuolustusyhdistysten järjestämille vapaaehtoisille kursseille.

Miksei voisi olla mahdollista myös kerätä palveluun dataa omista liikuntasuorituksistaan.

Perinteisen kurssituksen ja ampumaharjoitusten täydentämiseksi palvelu voisi tarjota myös mahdollisuutta suorittaa "kertauksia" digitaalisesti. Esimerkkinä tästä voisivat olla verkkokurssina suoritettavat kirjalliset tehtävät tai vaikkapa johtamiskoulutuksen käyneille suunnatut virtuaaliryhmässä toteutettavat ongelmanratkaisuharjoitukset.

Tämäntyyppiset vaihtoehdot olisivat erittäin houkutteleva tapa pitää yllä osaamista ja tietämystä vaikkapa omasta aselajista.

Riittävällä määrällä digiharjoituksia voisi ansaita perinteisiä kertauspäiviä vastaavia suorituksia. Näin reserviläisiä motivoitaisiin olemaan aktiivisia maanpuolustajia myös omissa olohuoneissaan.

Ville Simola
kauppatieteiden maisteri
reservin vänrikki, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat