Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin joustamattomuus tuhoaa Gardenian

Mielipide
 
Miia Toikka Airikka Nurmela

Trooppinen puutarha Gardenia valmistui Helsingin Viikkiin kulttuuripääkaupunkivuoden näyttävänä kohteena 14 vuotta sitten. Sen oli tarkoitus tuoda suositun Talvipuutarhan tarjoamat virkistäytymismahdollisuudet itähelsinkiläisten ulottuville sekä palvella ympäristökasvatusta muun muassa luontokoulutoiminnan ja puutarhaneuvonnan muodossa. Gardenia-hanke oli myös oleellinen osa Viikkiin suunnitellun uuden ekologisen asuinalueen kaupunkikuvaa.

Nyt Helsingin kaupungin 90-prosenttisesti omistaman Gardenia-Helsinki Oy:n tulevaisuus on vaakalaudalla kaupungin joustamattomuuden vuoksi.

Gardenian toiminta on vuoden 2012 jälkeen kääntynyt tappiolliseksi kaupungin tekemän rajun vuokrankorotuksen vuoksi. Kaupunki perii puutarhalta tuplavuokraa markkinavuokriin verrattuna. Korkea vuokra johtuu siitä, että Gardenian rakennuskustannusten poistoaika on määritelty 20 vuodeksi ja poistopohja sataan prosenttiin. Gardenian perustamissuunnitelmaan poistoaika oli kuitenkin kirjattu 30 vuoteen. Nykyisin uusien rakennusten kohdalla taas on yleinen käytäntö määritellä poistopohja 70 prosentiksi uudishankinta-arvosta.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto totesi päätöksessään viime joulukuussa, että vuokraperusteiden muuttaminen pidentämällä poistoaikaa ja määrittelemällä poistopohja uudelleen mahdollistaisi Gardenian toiminnan jatkumisen. Tätä vaihtoehtoa jaosto ei kuitenkaan hyväksynyt, vaan antoi kiinteistövirastolle tehtävän etsiä Gardenia-rakennukselle ulkopuolinen ostaja tai vuokralainen "markkinahintaan".

Sellaista ei kuitenkaan näytä löytyvän, ja vaikka löytyisikin, jäisi kaupungin saama vuokra puoleen siitä, mitä se nyt perii sisäisenä vuokrana omalta yhtiöltään.

Nyt, kun trooppisen puutarhan tulevaisuus on epävarma, on esimerkiksi kahvilayrittäjä lopettanut toimintansa.

Gardenia on tärkeä osa Viikin alueen palveluita ja identiteettiä. Sitä voitaisiin kehittää yhä monipuolisemmaksi kaupunkilaisten virkistys- ja ympäristökasvatuskeitaaksi.

Alueen asukkaat ovat innostuneita osallistumaan kehittämistyöhön. Mukaan yhteistyöhön tarvitaan yrityksiä, yhdistyksiä ja yliopiston edustajia. Kaupungin päättäjiltä kaivataan ennen kaikkea halua turvata Gardenian tulevaisuus järkiperäistämällä nykyisiä vuokraehtoja.

Miia Toikka
yrittäjä
Airikka Nurmela
toimittaja
Viikki, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat