Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielilain periaatteet pätevät myös taidemuseon nimeen 

Mielipide
 
Sirkka Paikkala Aino Piehl

Kimmo Sarje kiinnitti (HS Mielipide 10. 4.) aiheellisesti huomiota Helsingin taidemuseon uuteen nimeen, joksi mainitaan englanninkielisestä nimestä muodostettu lyhenne HAM. Nimessä tiivistyy nykytrendi, jossa ei edes pyritä selvään ja ymmärrettävään nimeen. Pidetään itsestään selvänä, että nimi on lyhenne ja se kirjoitetaan isoin kirjaimin.

Kehitys ei ole toivottava, ja myös julkisten nimien pitää täyttää kielilain ja hallintolain vaatimukset. Sekä Hyvän virkakielen toimintaohjelmassa että meneillään olevassa virkakielikampanjassa on kiinnitetty huomiota julkisten palvelujen nimien suunnitteluun ja tämäntyyppisiin nimiin. Esimerkki osoittaa, että virkakielen selkeytystä on syytä jatkaa myös tulevalla hallituskaudella.

Helsingin taidemuseo on osa Helsingin kaupungin julkista palvelua. Siksi voi edellyttää, että nimi annetaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Jos lyhennettä välttämättä tarvitaan, suomenkielinen lyhenne muodostetaan suomenkielisestä nimestä ja ruotsinkielinen lyhenne ruotsinkielisestä nimestä.

Jos nimi tarvitaan muilla kielillä, esimerkiksi englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi, mahdollinen lyhenne muodostetaan kunkinkielisestä nimestä erikseen ja kutakin lyhennettä käytetään vain kyseisenkielisessä viestinnässä. Englanninkielisen nimen lyhennettä ei siis tarjota suomen kieleen.

Suomenkielistä nimeä ei voi verrata esimerkiksi New Yorkissa Yhdysvalloissa sijaitsevan taidemuseon nimeen Museum of Modern Art ja sen lyhenteeseen MoMA. Niiden kieli on luonnollisesti ensisijaisesti englanti.

Lyhenteissä on otettava huomioon sekin, että ne voidaan ymmärtää sanana. Sama lyhennesana ei sovi kaikkiin kieliin. Eri asia on, jos uusi nimi on kokonaan sellainen, että se käy kaikkiin kieliin, kuten Ateneum ja Kiasma. Ne eivät ole lyhenteitä. Näidenkin nimien yhteydessä käytetään tarvittaessa pidempiä selvennyksiä, kussakin kielessä omaansa.

Sirkka Paikkala
nimistönhuollon vastuuhenkilö
Aino Piehl
virkakielen erityisasiantuntija
Kotimaisten kielten keskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat