Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin väestönkasvu rasittaa Suomen taloutta

Mielipide
 
Jukka Heikkinen

Helsingin yleiskaavaluonnoksen mukaan seutukunta kasvaa 600 000 asukkaalla vuoteen 2050 mennessä. Pääkaupungin osuus olisi tästä vajaa puolet. Väestönkasvua perustellaan kaupunkitaloudella, mutta toteutunut kehitys ei tue perustelua.

Seudun väestö on kasvanut miljoonasta puoleentoista 30 vuodessa, mutta työllisyysaste on nyt paljon alempi. Tuottavuus ja työpaikat asukasta kohden ovat vähentyneet 15 vuoden ajan. Muu Suomi on kehittynyt paremmin.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Brookings-instituutti asetti Helsingin seudun sijalle 282 metropolien työllisyysasteen ja tuottavuuden kehityksen perusteella. Helsingin tavoin palveluihin perustuvat tiivistyvät metropolit kehittyivät maailmalla hitaammin kuin muut talousalueet. Hajautuneemmat raaka-aineiden ja tuotantovälineiden teollisuusmetropolit menestyivät.

Missä siis ovat ne mittakaava- ja kasautumisedut, joilla metropolimme kasvua on perusteltu? Yritysten valikoituminen pääkaupunkiseudun työpaikkakeskittymiin osoittautui Helsingin äskettäin julkaisemassa selvityksessä satunnaiseksi, eikä yritysten kesken nähty riippuvuuksia.

Tiiviissä palvelumetropolissa läheisyyden ja verkostoitumisen edut on jo hyödynnetty, eikä kasautumisen jatkuminen luo enää laadullista uutuutta kysynnän ja tuotannon tarpeisiin tai innovaatioihin. Työtilan kallistuminen ja hintatason mukana kallistuva työvoima rajaavat työllistävämpien yritysten syntyä ja kirjoa.

Väestönkasvu muualla Suomessa on siten kansantaloudelle tuottavampi vaihtoehto. Todisteeksi riittää Salo, jossa väestölisäys ja it-ala nostivat alueen tuottavuuden asukasta kohden 2000-luvulla Suomen kärkeen. Metropolikeskeisyyden vuoksi näistä jalokivistä ei ole huolehdittu.

Helsingin yleiskaavan ja julkisen vallan tulisi suunnata alueen väestönkasvua ja korkeaa tuottavuutta muualle Suomeen. Samalla kaupunkirakentamisen rasite Helsingin taloudelle ja ekosysteemille vähenisi ja asuminen sekä työtila halpenisivat.

Jukka Heikkinen
tekniikan tohtori, dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat