Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoinen arvostus ei määritä lähihoitajan arvoa

Mielipide
 
Jenni Kaarina Murtonen

Sunnuntaisivuilla (HS 12. 4.) oli kirjoitus lähihoitajan ammatista ja ammattiin opiskelevista aikuisopiskelijoista. Olen itse tuleva lähihoitaja ja aikuisopiskelija Helsingin Diakoniaopistossa.

HS:n jutussa kuvattiin hoivatyötä kuormittavaksi ja työn arvostusta huonoksi. Työn sisältöä kuvattiin klassisesti muun muassa vaipanvaihdolla ja vammaisten ulkoiluttamisella.

Lähihoitaja ei vaihda vanhukselle vaippoja. Lähihoitaja ohjaa ja tukee iäkästä henkilöä toteuttamaan itse päivittäiset toimintonsa. Lähihoitaja ei pue lapselle vaatteita vaan edistää ja tukee lapsen kasvua ja kehitystä.

Lähihoitaja ei myöskään pääse kuntouttamaan ketään. Lähihoitaja auttaa kuntoutujaa hallitsemaan oman elämäntilanteensa ja osallistuu yksilön muutosprosessin tukemiseen.

Vammaisia ei ulkoiluteta. He ulkoilevat itse, ja lähihoitajan tehtävänä on turvata mahdollisuus yksilölliseen, tasa-arvoiseen ja inhimilliseen elämään.

Kuka aliarvostaa lähihoitajia? Miksi meille ihmisille on tärkeää, että työtämme arvostetaan julkisesti?

Terveessä työyhteisössä, eritoten moniammatillisuuden rikkaudesta ammentavassa hoitotyössä, jokainen työntekijä on yhtä arvokas. Jos ihmisillä on ennakkokäsityksiä ammattinimikkeestä, se on heidän ongelmansa. Kun oman työn tarkoitus on kirkkaana mielessä, arvostus on väistämätöntä. Lähihoitajan työ perustuu ihmisarvon ja elämän kunnioittamiseen. Mikä voisi olla sitä arvokkaampaa?

Lähihoitajan työssä eettiset ja moraaliset valinnat ovat läsnä joka hetki. Lähihoitajan työssä tämä on tiedostettu. Lähihoitajan eettiset periaatteet ovat ihmisarvon kunnioittaminen, itsemääräämisoikeus, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, vastuullisuus ja yhteisöllisyys.

HS:n jutun mukaan hoitamisessa pitäisi kirjaimellisesti olla kyse hyvän tekemisestä, ja lähihoitajan työssä parasta on tieto siitä, että on voinut auttaa.

Eikö tämä kuulosta aika vaaralliselta? Itsetietoista hyvän tekemistä, josta vaaditaan vieläpä todiste, että on oikeasti ollut hyödyksi, tai muuten raskas, kiireen täyteinen ja huonopalkkainen työ – piirteitä, joita en itse hyväksy osaksi lähihoitajan työtä – on hullun hommaa?

Ei ihme, että työ koetaan kuormittavaksi, jos omanarvontunto riippuu ulkoisista tekijöistä. Eikö tämä kerro arvohäiriöistä yhteiskunnassamme ja niiden tuhoisista vaikutuksista yksilöön?

Kun ihminen elää vaalien ja puolustaen lähihoitajan eettisiin periaatteisiin kuuluvia arvoja, hän toki ilahtuu toisen ihmisen hymystä muttei rakenna työnsä tarkoitusta sen varaan.

Jenni Kaarina Murtonen
lähihoitajaopiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat