Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskiaspotilas tarvitsee harvoin leikkausta

Mielipide
 
Dietrich Schlenzka

Tänään-sivun (HS 9. 4.) jutussa "Aliarvostettu keksijä" keksijä Antti Hakala kyseenalaisti lääkäreiden tietämyksen iskiastaudin hoidosta ja alaraajojen pituuserosta. Katson aiheelliseksi kommentoida asiaa ortopedina, joka on työskennellyt selkäpotilaiden parissa yli kolmenkymmenen vuoden ajan.

Lääketieteessä iskiastaudilla tarkoitetaan tilaa, jossa ihmisellä on jalkaan säteileviä kipuja, joiden yleisin syy on lannerangan alueen välilevypullistuman aiheuttama hermojuuren pinne. Runsaat 80 prosenttia iskiaspotilaista paranee itsestään tai niin sanotulla konservatiivisella hoidolla. Leikkaushoito on tarpeen siis vain poikkeustapauksissa.

Tavallisen välilevypullistuman leikkaushoito maksaa alle 5 000 euroa, ei "keskimäärin 15 700 euroa". Hakalan väite hänen keksinnöllään yhteiskunnalle säästetyistä miljoonista on siis aika lailla liioiteltu.

Väite, että Antti Hakalan potilaat olisivat pysyvästi parantuneet, vaatii todisteita. Ainoa luotettava tapa sen todistamiseksi on pitkäaikaisseurantatutkimus vähintään 10 vuoden kuluttua hoidosta. Kansainvälisesti vaaditaan lisäksi, että ainakin 80 prosenttia alun perin hoidetuista potilaista osallistuu seurantaan eikä seurantatutkimuksen suorittava henkilö ole potilasta hoitanut vaan riippumaton tutkija.

Alaraajojen pituuserot – nimenomaan pienet, muutaman millimetrin suuruiset erot – ovat hyvin yleisiä. Ihmiskeho ei ole muutenkaan symmetrinen. Edes kasvojen puoliskot eivät ole toistensa peilikuvia. Tämä on myös lääkäreiden tiedossa.

Sen sijaan ei ole tiedossa menetelmää, jolla pystyttäisiin toteamaan alaraajojen pituusero millimetrin kymmenesosan tarkkuudella. Epäilen tällaisen menetelmän olemassaoloa, koska edes röntgen- tai tietokonekuvausmittauksella ei päästä vastaavaan tarkkuuteen. Ihmiskehossa ei myöskään ole päältäpäin nähtäviä niin tarkkoja matemaattisia mittauspisteitä.

Jutun väitteiden taustoja olisi voitu selvittää tarkemmin, varsinkin, kun siinä asetettiin kyseenalaiseksi yhden ammattikunnan osaaminen.

Dietrich Schlenzka
ortopedi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat