Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato-jäsenyys parantaisi Suomen turvallisuutta

Mielipide
 
Ari Pesonen

Ulkoministeriön erikoistutkija Hiski Haukkala totesi (HS Kotimaa 12. 4.), että juuri nyt Nato-jäsenyyden hakeminen olisi kohtalokkain virhe, jonka Suomi voisi tehdä ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan. Hän sanoi myös, että Venäjä vastaisi Suomen Nato-jäsenyyteen hyvin ikävillä tavoilla.

Venäjän strategisessa kulttuurissa on kaksi ominaispiirrettä: toisaalta Venäjää vaivaa syvä ja jatkuva tunne turvattomuudesta ja toisaalta maa korostaa voimankäyttöä asioiden ratkaisuissa. Myöskään sotilaallisen voiman käyttöä ei kaihdeta.

Vaikka Venäjällä on suunnaton, Euroopasta Aasiaan ulottuva maa-alue, maa näkee, että siltä puuttuu Euroopan puolelta strateginen suoja. Venäjälle on hyökätty vain Euroopan puolelta. Venäjä ei koskaan pääse eroon noista historian kokemuksista.

Suomen suhteen pelko on, että jokin kolmas maa voisi käyttää Suomea hyökkäysreittinä Venäjälle.

Venäjä hakee Euroopan puolella puskurialueita – ei vain sotilaallisessa mielessä vaan myös sitouttamalla rajanaapureitaan itseensä taloudellisesti ja poliittisesti. Energia on Venäjän tärkein "pehmeä" sitouttamisinstrumentti.

Venäjä näkee mielellään, että Suomi edelleen kuuluisi sen puskurialueeseen. Venäjä onkin pyrkinyt sitouttamaan Suomea itseensä sekä talouden että energian keinoin. 70 prosenttia Suomen ulkomailta tuomasta energiasta ja yli 40 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta tulee Venäjältä.

Venäjä näkee puskurialueen valtiot hyvin eri tavoin. Toimia mitoitettaessa Suomi nähdään eri tavoin kuin entiset neuvostotasavallat.

Venäjä on onnistunut tavoitteissaan siinä mielessä, ettei Suomi ole omalla linjauksellaan hakenut Nato-jäsenyyttä. Venäjä on onnistunut pehmein ottein pitämään Suomen vaikutuspiirissään täysin tai osittain.

Toisaalta Venäjä on jo varautunut sotilaallisesti myös siihen, että Suomesta tulee Naton täysivaltainen jäsen. Sotilaallisesti Suomi ei ole enää Venäjälle liittoutumaton maa.

Nato-jäsenyysprosessissa Suomi ja Ruotsi eivät olisi kuin entiset neuvostotasavallat Georgia tai Ukraina, eikä meille olisi tiedossa Georgian tai Ukrainan sotaisaa kohtaloa. Siinä Haukkala on oikeassa, että Venäjä näyttäisi pettymyksensä härnäyksenä ja kiusantekona, eikä valikoimasta puuttuisi myöskään sotilaallinen uhkailu.

Mikäli Suomi ja Ruotsi tekevät poliittisen linjauksen hakea Nato-jäsenyyttä, olisi hakuprosessi täysin erilainen kuin Ukrainan tai Georgian epäonnistuneet prosessit vuonna 2008. Asia olisi pitkälle valmisteltu yhteistyössä Nato-maiden kanssa niin, että epävarmuusaika olisi lyhyt. Tämä merkitsisi sitä, että Nato – lähinnä Yhdysvallat – turvaisi aluetta jo jäsenyysprosessin tullessa julki.

Nato edellyttää, että sekä uuden jäsenmaan että vanhojen jäsenmaiden turvallisuuden tulee parantua uuden jäsenyyden myötä. Nato haluaa edelleen Suomen ja Ruotsin jäsenikseen. Jäsenyys merkitsisi siis myös Suomen turvallisuuden parantumista.

Ari Pesonen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat