Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkopolitiikassa tarvitaan nyt malttia

Mielipide
 
Rauno Pentti

Ukrainan kriisi, Venäjää vastaan asetetut pakotteet ja Venäjän toimien arvaamattomuus ovat osaltaan aktivoineet Suomessa Nato-kannanottoja puolesta ja vastaan. Erityisesti asia kiinnostaa näin eduskuntavaalien alla. Nato-asia on ilmeisesti myös tulevien hallitusneuvottelujen agendalla.

Puhutaan kasvaneesta Venäjän uhasta. Onko Venäjä potentiaalinen uhka Suomelle?

Voi olla, jos Suomi ärsyttää Venäjää.

Ulkoministeriön erikoistutkija Hiski Haukkala sanoo, että mahdollista Nato-hakemusta seuraisi kriisi (HS Kotimaa 12. 4.). Jäsenyyden hakeminen olisi Haukkalan mielestä kohtalokkain virhe, jonka Suomi voisi nyt tehdä ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan.

Venäjä voisi Haukkalan mukaan puuttua monella tavalla – suoraan ja välillisesti – Suomen sisäiseen turvallisuuteen. Venäjä voisi heikentää muun muassa itärajan toimivuutta ja vaikuttaa ydinturvallisuusyhteistyöhön.

Haukkala ei mainitse sitä, miten Venäjän toimet vaikuttaisivat esimerkiksi Finnairin Aasian-lentojen reitteihin. Vaikutus voisi kuitenkin olla mahdollinen.

On todennäköistä, etteivät Haukkalan näkemykset puhuttele niitä, jotka ovat periaatteellisesti Nato-jäsenyyden kannalla – heitä, jotka haluavat jäsenyydestä selvityksen ja pitävät hakemusta mahdollisena.

Nato-kumppanuutta pidetään tärkeänä. Suomi on allekirjoittanut Naton kanssa niin sanotun isäntämaa-sopimuksen.

Entinen ulkoministeri ja suurlähettiläs Keijo Korhonen pitää sopimusta historian häpeätahrana (Kanava 2/15). Käytännössä sopimus mahdollistaa jopa Suomen maaperän käytön ydinaseistuksen tuki- ja käyttöalueena. Suomi olisi Korhosen mukaan eteen työnnetty tukikohta, jonka materiaali- ja ihmisvarat eivät olisi puolustamisen arvoisia ja jonka yli juostaisiin mennen tullen, jos Euroopassa syttyisi sota.

Keijo Korhonen epäilee Suomen nykyjohdon unohtaneen maamme historian ja sen mukaiset realiteetit. Onko näin? Presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ja Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg ovat edustaneet maltillista linjaa. Sen sijaan monet muut vähemmän vastuulliset ovat puhuneet enemmän tai vähemmän Nato-jäsenyyden puolesta ja vaatineet vähintäänkin jäsenyysmahdollisuuden selvittämistä. Se voidaan tulkita Venäjällä kielteisesti.

Uhkiin on reagoitu myös korottamalla puolustusmäärärahoja: Maa-, Ilma- ja Merivoimia halutaan vahvistaa mahdollisen konfliktin vuoksi.

Voidaan kuitenkin kysyä, perustuuko mahdollinen konflikti tai sotatoimi perinteiseen aseistukseen. Hyökkäisikö Venäjä Suomeen panssarivaunuilla, lentokoneilla ja jalkaväellä? Tuskin. Paljon suurempi uhka on niin sanottu kybersota.

Nyt voi vain toivoa, että pian valittavalla uudella eduskunnalla ja hallituksella on asianmukaista malttia sekä halua noudattaa Suomen perinteistä maltillista ulkopolitiikkaa, myös suhteessa Venäjään. Emme tarvitse provosoijia, jotka keräävät pisteitä kansalaisia pelottelemalla.

Suomen kannattaa pitää yllä toimivia suhteita Venäjään. Emme saa myöskään provosoitua. Pitäkäämme pää kylmänä.

Rauno Pentti
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat