Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsätalous ei ole taloudellisesti kestävää

Mielipide
 
Lauri Vaara

Liisa Rohweder ja Annukka Valkeapää arvostelivat (HS Mielipide 7. 4.) metsätaloutta ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden sivuuttamisesta ja keskittymisestä taloudelliseen kestävyyteen.

Todellisuudessa metsätalous ei ole edes taloudellisesti kestävää. Taloudellinen kestävyys on yritystalouden käsite. Se tarkoittaa tuotantoa harjoittavan yrityksen kannattavuuden tavoitetta. Kannattava tuotanto kannustaa investointeihin eli taloudellisesti kestävään tuotantoon.

Metsätalouden yrityksiä ovat maa- ja metsätilat. Taloudellisesti kestävä metsätalous on kustannustehokasta ja siinä maksimoidaan maa- ja metsätilojen tuottoja ja minimoidaan puuntuotannon kustannuksia.

Toimialan taloudellinen kestävyys on sekundääri tulos. Kun metsätalouden yritysten metsätalous on taloudellisesti kestävää, on toimialankin metsätalous taloudellisesti kestävää.

Taloudellinen kestävyys alalla näkyy hakkuiden ja puuston kasvun erotuksena. Kun Suomessa puuston vuotuinen kasvu on vuotuisia hakkuita suurempi, on ilmiö tulkittu taloudellisesti kestävän metsätalouden tulokseksi. Kasvun enemmyys hakkuisiin verrattuna voi kuitenkin kuvata myös päinvastaista ilmiötä, tehotonta metsätaloutta.

Suomen metsistä ei ole viime vuosikymmeninä hakattu kaikkea hakkuukypsää puustoa. Hakkuilta säästyneen puuston kasvu on lisännyt metsien kasvua. Hakkuusäästö johtuu metsänomistajien haluttomuudesta myydä puuta. Puuta ei ole kannattanut myydä vähäiseksi jäävän myyntitulon ja hakkuun jälkitöinä tehtävän metsänviljelyn korkeiden kustannusten vuoksi. Metsätalous ei ole ollut taloudellisesti kestävää.

Lauri Vaara
maatalous- ja metsätieteiden tohtori, valtiotieteen tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat