Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monimuotoiset metsät tuottavat työpaikkoja

Mielipide
 
Timo Järvenpää

Matti Nikkilä (HS Mielipide 9. 4.) kommentoi Liisa Rohwederin ja Annukka Valkeapään kirjoitusta metsätalouden kestävyydestä (HS Mielipide 7. 4.) ikään kuin hän olisi vastannut luomalleen luonnonsuojelijan stereotypialle.

Suomea kutsutaan toisinaan metsätalouden mallimaaksi. Kuitenkin valtaosa viennistämme on alhaisen jalostusasteen bulkkia. Kehitysmaiden tyyliin myymme jalostamatonta luonnonvaraamme ulos. Maahan tuodaan samasta materiaalista valmistettuja valmiita tuotteita moninkertaisella hinnalla. Syynä on se, että nykyisin käytössä olevat metsänkasvatusmenetelmät tuottavat laadultaan huonotasoista puuta.

Maailma ympärillämme muuttuu nopeasti, mutta Suomen metsätalous ei tunnu pääsevän eroon toisen maailmansodan jälkeen päätetystä doktriinista, jonka mukaan metsätalouden päämääränä on vain tuottaa mahdollisimman paljon puuta.

Vuosikymmenten kuluessa on todettu, että käytettävät menetelmät ovat köyhdyttäneet metsälajistoamme. Yhden puulajin pellot heikentävät biodiversiteetin lisäksi metsien virkistyskäyttömahdollisuuksia.

Luontomatkailu Suomeen on ollut vakaassa kasvussa. Turistit eivät kuitenkaan tule tänne ihaillakseen avohakkuita tai suo-ojikoita. He haluavat nähdä monimuotoista luontoa.

Metsien kasvatuksen ja käytön monipuolistaminen tuo lisää työpaikkoja. Puukuitujalosteiden, bioenergian, puurakentamisen ja massiivipuu-huonekalujen tuottamiseen tarvitaan paljon työvoimaa.

Luontomatkailua saadaan kasvatettua Etelä-Suomessa. Samaan aikaan metsälajiston vähenemisen syöksykierre saadaan hidastumaan. Tätä ei kuitenkaan tapahdu, ellemme opi ymmärtämään, että metsä on muutakin kuin puunrunkoja. Suomessa on kasvavia metsiä niin paljon, että suojelupinta-alaa voidaan huoletta lisätä. Metsänpohjia turmeleva kantojen nostaminen on myös lopetettava.

Onneksi Suomessa on jatkuvasti elänyt ja vaikuttanut sitkeä oppositio, joka on hoitanut metsiään hellemmällä kädellä. Hyvällä suunnittelulla saadaan avohakkuu-menetelmää laadukkaampaa puuta ja parempi taloudellinen tulos. Peitteisessä metsässä taimettuminen tapahtuu luontaisesti ja puulajien kirjo kasvaa. Nikkilän mainitsema sosiaalinen kestävyyskin kohentuisi, kun silmämme näkisivät raiskioiden sijasta vain latvuskerroksellisia metsiä.

Timo Järvenpää
eräopaskouluttaja, Ylöjärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat