Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitoalan työ on hoitamista, ei vain hoivaamista

Mielipide
 
Lumi Vuorio

Olen ihmetellen seurannut, kuinka hoitoalan töistä on alettu puhua hoitamisen sijaan hoivaamisena. Samaan sortui muuten erinomainen sunnuntaisivujen juttu (HS 12. 4.) viisikymppisistä, jotka opiskelevat joukolla lähihoitajiksi. Hoitotyö on jutun mukaan aliarvostettua. Aliarvostamista lisää se, että ei puhuta hoitamisesta vaan hoivaamisesta.

Milloin hoitajasta tuli hoivaaja? Hoivaaminen herättää mielikuvia, joissa ammattitaidoksi riittävät hyvä sydän ja pitkämielisyys. Nämä laupiaat samarialaiset ovat kutsumusammatissaan hoivaamassa muita olemattomalla korvauksella.

Älkää käsittäkö väärin. Toki hoitoalan työ on – ja sen tulee olla – myös hoivaamista: ihmisen kohtaamista inhimillisesti, lämpimästi ja sydämellä. Mutta se ei yksin riitä: tarvitaan myös tietoa, osaamista ja koulutusta.

Suomi on täynnä hoitoalan työntekijöitä, joilla ei ole lääkäriä vierellään hoitamassa potilasta. Kotihoito, terveyskeskusten vuodeosastot ja vanhainkodit ovat paikkoja, joissa hoitaja kohtaa potilaan yksin. Lääkäri on usein kymmenien, joskus satojen kilometrien päässä. Edes sairaaloiden vuodeosastoilla lääkäri ei ole paikalla kuin pienen osan vuorokaudesta.

Hoitajan työhön kuuluu tunnistaa ja hoitaa potilaan pitkäaikaissairauksia sekä äkillisesti huonontunut vointi. Osaamista on oltava niin haavanhoidosta kuin elottomaksi menevän potilaan ensihoidostakin. On tiedettävä, kuinka toimia, ettei levitä sairaalabakteeria potilaasta toiseen tai norovirusta epidemiaksi asti. Mitä sanoa kuolevan potilaan omaiselle, tai kuinka laittaa vainaja?

Me emme ole vain hoivaajia, vaan hoitoalan ammattilaisia. Toki pidämme kädestä, jos se on potilaalle sillä hetkellä parasta, mutta tarpeen vaatiessa myös hoidamme, lääkitsemme ja elvytämme. Se ei tapahdu hyvällä sydämellä vaan osaamisella, jonka olemme koulutuksen ja työkokemuksen myötä omaksuneet. Siitä täytyy myös maksaa palkkaa hiukan enemmän kuin pään silittämisestä, hoivaamisesta.

Lumi Vuorio
sairaanhoitaja (amk)
päivystyspoliklinikka, Ylivieska

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat